Kwota wolna od zajęcia

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Dzień dobry
Zarabiam 3000 zł netto . Z tego mam zasądzone 1000 zł alimentów.
Mam również inne egzekucje komornicze. Zakład przelał na moje konto w banku 1100 zł. Resztę przelał komornikowi . To gdzie jest 900 zł? Jakieś ukryte koszty komornicze? Czy przelał na konto innych egzekucji ...Wg mnie powinien mi zostawić 2000 zł..+/ 100 zł....
Więc o co chodzi...

kisieks6969 napisał:
Zarabiam 3000 zł netto . Z tego mam zasądzone 1000 zł alimentów.
Mam również inne egzekucje komornicze. Zakład przelał na moje konto w banku 1100 zł. Resztę przelał komornikowi .
Przelane wynagrodzenie odpowiada 40% płacy minimalnej (tyle musi pozostawić komornik przy egzekucji alimentów). Jeżeli ma Pan zaległość alimentacyjną to prawdopodobnie przelano kwotę odpowiadającą alimentom bieżącym (1000 złotych) a pozostałą część przelano na poczet alimentów zaległych.
kisieks6969 napisał:
Mam również inne egzekucje komornicze.
Alimenty korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia.

Alimenty są na bieżąco płacone...Była zaległość ale już uregulowana...Na poczet alimentów nic ponad tysiąc zasądzone nie wpłynęło....

Byrhtnoth napisał:
Przelane wynagrodzenie odpowiada 40% płacy minimalnej (tyle musi pozostawić komornik przy egzekucji alimentów). Jeżeli ma Pan zaległość alimentacyjną to prawdopodobnie przelano kwotę odpowiadającą alimentom bieżącym (1000 złotych) a pozostałą część przelano na poczet alimentów zaległych.Alimenty korzystają z pierwszeństwa zaspokojenia.
Alimenty są na bieżąco płacone...Była zaległość ale już uregulowana...Na poczet alimentów nic ponad tysiąc zasądzone nie wpłynęło....

kisieks6969 napisał:
Zakład przelał na moje konto w banku 1100 zł. Resztę przelał komornikowi . To gdzie jest 900 zł? Jakieś ukryte koszty komornicze? Czy przelał na konto innych egzekucji
Księgowość powinna wyjaśnić komu i ile zostało przelane.
Zacznij od tego.

damian xxx napisał:
Księgowość powinna wyjaśnić komu i ile zostało przelane.
Zacznij od tego.
Tak , przelali komornikowi od alimentów...
Napisałem pismo do komornika z prośbą o wyjaśnienie...Czekam...

Jeśli doszło do zbiegu egzekucji ( więcej niż jedno postępowanie egz. prowadzone z jednego składnika majątku) to egzekucję prowadzi jeden komornik. Najczęściej ten który pierwszy zajął składnik. Przy egzekucji alimentów, komornik może zająć do 60% wynagrodzenia. I tu tak pewnie jest.

Reset321 napisał:
Jeśli doszło do zbiegu egzekucji ( więcej niż jedno postępowanie egz. prowadzone z jednego składnika majątku) to egzekucję prowadzi jeden komornik. Najczęściej ten który pierwszy zajął składnik. Przy egzekucji alimentów, komornik może zająć do 60% wynagrodzenia. I tu tak pewnie jest.
Czekam na odpowiedź komornika ...napisze co mi odpisał...

Czekam na odpowiedź komornika ...napisze co mi odpisał.
Co ma komornik do tego? Odpisze, że to on nie dokonuje potrąceń. Pytaj u pracodawcy. Dostałeś już odpowiedź w poście #5.

Powrót