Kwota wolna od zajęcia

• Autor wątku Autor wątku Anetkak02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anetkak02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam zajęcie rachunku bankowego i mam takie pytanko w dniu 31 każdego miesiąca wpływa mi wypłata 2715 ale ja na dzień dziejszy jeśli wpłynie na koniec miesiąca będę mieć środki dostępne 2200 a reszta będzie widoczne w saldzie ale to 400 zł będę mogła wypłacić dopiero 1 i tym samym pomniejszy mi się kwota wolna na nowy miesiąc już o 400. Z każdym miesiącem kwota będzie się zmniejszać aż dojdzie do 0 info wtedy jak wpłynie mi wypłata 31 a ja już będę mieć cała kwota wolna wybrana normalnie to będzie w saldzie i 1 wypłacę kwotę wolną 2616 ? A ta reszta będzie zostawać na koncie ? Mam zbieżność komorników i narazie nic nie przesyła bank bo komornika i nie zamraża tych środków powyżej kwoty wolnej . Na konto wpływ jest tylko jeden wypłaty .

Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Masz jedną kwotę wolną od zajęcia w wysokości 2617 zł w każdym miesiącu i nie ma znaczenia kiedy ją wykorzystasz. Masz na to cały miesiąc. Prawdą jest, że nie wykorzystana kwota wolna (zaoszczędzona) w danym miesiącu, nie przechodzi na kolejny miesiąc.

Kwota wolna spod zajęcia komorniczego w danym miesiącu nie musi pozostawać na Twoim koncie. Możesz ją mieć u siebie w domu.

Reset321 napisał:
Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Masz jedną kwotę wolną od zajęcia w wysokości 2617 zł w każdym miesiącu i nie ma znaczenia kiedy ją wykorzystasz. Masz na to cały miesiąc. Prawdą jest, że nie wykorzystana kwota wolna (zaoszczędzona) w danym miesiącu, nie przechodzi na kolejny miesiąc.

Tak wiem że mam jedną kwotą wolna. Tylko co w sytuacji jak 1 lipca wykorzystam całą kwotę wolną a 31 lipca wpłynie wypłata to nie zabierze jej komornik że będzie jakiś obrót wyższy na rachunku niż kwota wolna ? Bo teraz jest 9 i ja mam wykorzystane 340 zł z kwoty wolnej więc jak na koniec miesiąca wpłynie wypłata to będę mogła wypłacić tylko jakieś 2250 a resztę znów 1 tylko z czasem się mi wyrówna że wypłata wpłynie 31 i ja nic nie będę mogła wtedy wypłacić dopiero 1 i ja to rozumiem tak tylko nie wiem czy dobrze że będę mogła wypłacić 2615 reszta będzie zostawać na rachunku i będzie ją bank przelewał na konto komornika

Wanda67 napisał:
Kwota wolna spod zajęcia komorniczego w danym miesiącu nie musi pozostawać na Twoim koncie. Możesz ją mieć u siebie w domu.

Nie rozumiem :/

co w sytuacji jak 1 lipca wykorzystam całą kwotę wolną a 31 lipca wpłynie wypłata
To bank powinien całość przelać na rachunek komornika. Nie ma dwóch kwot wolnych w miesiącu.

Forumowicze tu się wypowiadający nie rozumieją czym jest kwota wolna od zajęcia. Jest to kwota która musi zostać na koncie po zajęciu. Nie ma tu znaczenia ruch na koncie czy saldo miesięczne. Bank zabiera tylko to co na koncie pojawia się powyżej kwoty wolnej w dowolnym momencie. Bzdurą jest że kwota wolna jest na miesiąc.
Sytuacja 1 masz 0 na koncie i wpływa ci kwota w wysokości kwoty wolnej. Bank nie rusza nawet 1 złotówki. Wypłacasz tę kwotę i masz znowu 0. Wpływa kolejna kwota w wysokości kwoty wolnej na drugi dzień (albo nawet tego samego dnia) i bank znowu nie ruszy nawet złotówki. Można powtarzać do znudzenia. Dopóki w żadnym momencie nie pojawi się na koncie kwota wyższa od wolnej od zajęcia to możesz w zasadzie wygenerować ruch na miliony złotych.
Sytuacja 2 Masz na koncie kwotę w wysokości kwoty wolnej. Wchodzi jakikolwiek przelew. Bank zabiera cały ten przelew zostawiając kwotę wolną która była już na koncie. I bank może to robić do znudzenia zostawiając cały czas tą samą kwotę. Codziennie, co miesiąc, nawet co godzinę przez dowolną ilość czasu.

@Freder proszę zacytować przepisy na których opierasz swoje zdanie.

Przepis prawny:
Art. 8892. [Termin przekazania przez bank środków pieniężnych z zajętego rachunku na rachunek bankowy komornika]
Bank przekazuje środki pieniężne z zajętego rachunku na rachunek bankowy komornika niezwłocznie po upływie siedmiu dni od dnia doręczenia zawiadomienia o zajęciu. Jednakże w razie egzekucji bieżących alimentów lub rent bank niezwłocznie przekazuje środki pieniężne z zajętego rachunku na rachunek bankowy komornika.

Art. 890. [Skuteczność zajęcia]
§ 1.
Zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego dłużnika jest dokonane z chwilą doręczenia bankowi zawiadomienia o zakazie wypłat z tego rachunku i obejmuje również kwoty:
1)
których nie było na rachunku bankowym w chwili jego zajęcia, a zostały wpłacone na ten rachunek po dokonaniu zajęcia;
2)
które zostały wpłacone na inny rachunek, otwarty po dokonaniu zajęcia.
§ 11.
Zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego nie obejmuje kwot pochodzących ze świadczeń, dodatków i zasiłków, o których mowa w art. 833 § 6, oraz świadczeń, dodatków i innych kwot, o których mowa w art. 31 ust. 1, art. 80 ust. 1 i 1a, art. 81, art. 83 ust. 1 i 4, art. 84 pkt 2 i 3 i art. 140 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a także świadczenia dobry start oraz środków finansowych na utrzymanie lokalu mieszkalnego w budynku wielorodzinnym lub domu jednorodzinnego, o których mowa w art. 83 ust. 2 i art. 84 pkt 1 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a także świadczenia dobry start w części przysługującej na umieszczone w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka dzieci i osoby, które osiągnęły pełnoletność, przebywając w pieczy zastępczej.

Reset321 napisał:
To bank powinien całość przelać na rachunek komornika. Nie ma dwóch kwot wolnych w miesiącu.

Wiem że nie ma dwóch kwot wolnych ja 1 lipca wykorzystam wypłatę która wpłynęła 31 czerwca i na miesiąc lipiec będę mieć wykorzystana kwote więc jak wpłynie wypłata 31 lipca to nie powinno być tak że bank zblokuje środki i zwolni je 1 sierpnia? Wpływ jest tylko na konto raz w miesiącu nie mam żadnych innych wpłat

Freder napisał:
Forumowicze tu się wypowiadający nie rozumieją czym jest kwota wolna od zajęcia. Jest to kwota która musi zostać na koncie po zajęciu. Nie ma tu znaczenia ruch na koncie czy saldo miesięczne. Bank zabiera tylko to co na koncie pojawia się powyżej kwoty wolnej w dowolnym momencie. Bzdurą jest że kwota wolna jest na miesiąc.
Sytuacja 1 masz 0 na koncie i wpływa ci kwota w wysokości kwoty wolnej. Bank nie rusza nawet 1 złotówki. Wypłacasz tę kwotę i masz znowu 0. Wpływa kolejna kwota w wysokości kwoty wolnej na drugi dzień (albo nawet tego samego dnia) i bank znowu nie ruszy nawet złotówki. Można powtarzać do znudzenia. Dopóki w żadnym momencie nie pojawi się na koncie kwota wyższa od wolnej od zajęcia to możesz w zasadzie wygenerować ruch na miliony złotych.
Sytuacja 2 Masz na koncie kwotę w wysokości kwoty wolnej. Wchodzi jakikolwiek przelew. Bank zabiera cały ten przelew zostawiając kwotę wolną która była już na koncie. I bank może to robić do znudzenia zostawiając cały czas tą samą kwotę. Codziennie, co miesiąc, nawet co godzinę przez dowolną ilość czasu.

Czyli ja to rozumiem tak że jak w w lipcu wpłynie mi wypłata a ja już będę mieć w lipcu wykorzystana cała kwotę wolna to bank zamrozi te środki i zwolni mi je 1 sierpnia ? Ja teraz mam tak że na miesiąc czerwiec mam już wybrane 360 zł więc jak mi wpłynie wypłata na koniec miesiąca to wybiorę tylko jakieś 2300 i reszta znów będzie dostępna 1 ale w końcu mi się to wyrówna do 0 że jak wpłynie wypłata to już nie będę mogła nic wypłacić tylko właśnie 1 . Nigdy nie mam więcej wypływów niż najniższa krajowa

jak wpłynie wypłata 31 lipca to nie powinno być tak że bank zblokuje środki i zwolni je 1 sierpnia?
Nie. Powinien przekazać na rachunek komornika.
Nie słuchaj tego co wypisuje niejaki FREDER. To ferezje. Cytuje przepis prawny, którego sam nie rozumie.

Reset321 napisał:
Nie. Powinien przekazać na rachunek komornika.
Nie słuchaj tego co wypisuje niejaki FREDER. To ferezje. Cytuje przepis prawny, którego sam nie rozumie.[/QUOTE

A można to jakoś w prosty sposób wytłumaczyć dlaczego je przekaże ? Jeśli raz w miesiącu mogę wybrać kwotę wolną od zajęcie ? Nie mam wpływów 1 i 31 tego 1 to tylko się środki odblokowują nie są na wyciągu księgowane jako kolejna wpłata . Czy jak otworze rachunek w innym banku będę mieć cała kwotę wolną od zajęcia do dyspozycji czy też już pomniejszona o to co wybrałam w tym swoim banku teraźniejszym?

A można to jakoś w prosty sposób wytłumaczyć dlaczego je przekaże ?
Ponieważ w stosunku do Twojej osoby została wszczęta egzekucja, czyli przymus. Po wykorzystaniu kwoty wolnej, bank ma obowiązek nadwyżkę przekazać niezwłocznie na rachunek komornika. Trąbię o tym od samego początku a Ty dalej pytasz dlaczego.
Czy jak otworze rachunek w innym banku będę mieć cała kwotę wolną od zajęcia do dyspozycji
Możesz otworzyć i 10 rachunków bankowych a kwota wolna i tak jest jedna w miesiącu. Rozwiązanie jest proste. Wystarczy pobierać wynagrodzenie bezpośrednio u pracodawcy. Wcale nie musi trafiać na rachunek bankowy, bo nie ma takiego obowiązku. Jeśli twierdzisz, że jest taki obowiązek, to wskaż podstawę prawną. Ja takiej nie znam.

Reset321 napisał:
Ponieważ w stosunku do Twojej osoby została wszczęta egzekucja, czyli przymus. Po wykorzystaniu kwoty wolnej, bank ma obowiązek nadwyżkę przekazać niezwłocznie na rachunek komornika. Trąbię o tym od samego początku a Ty dalej pytasz dlaczego.

To jak teraz wyjść z sytuacji skoro już mam pomniejszone wypłaty na koniec miesiąca bo co miesiąc mi się zwiększa ta kwota którą jest dopiero odblokowywana 1 go i za parę miesięcy będzie równa 0 . Obliczyłem wczoraj to 31 wpłynie mi 2709 ale ja wypłacę 2356 zł a 360 zł zwolni mi się 1 go i wtedy je wypłacę ale w sierpniu znów się to 360 powiększy o 83 zł i w końcu wyrówna się to z tym 2709 :/ . Myślałam że jak założę nowe konto to sobie będę mogła wypłacić 2615 a reszta zostanie do komornika

Możesz otworzyć i 10 rachunków bankowych a kwota wolna i tak jest jedna w miesiącu. Rozwiązanie jest proste. Wystarczy pobierać wynagrodzenie bezpośrednio u pracodawcy. Wcale nie musi trafiać na rachunek bankowy, bo nie ma takiego obowiązku. Jeśli twierdzisz, że jest taki obowiązek, to wskaż podstawę prawną. Ja takiej nie znam.[/QUOTE

Ale jak otworze dziś rachunek to będę mieć cała kwotę wolno 2615 czy też się pokażę jako pomniejszona o te 300 zł do mam już w innym banku wykorzystane

Bardzo nie lubię powtarzać się. Temat uważam za wyczerpany.

Cały problem polega na tym, że ustawodawca nie przewidział, że ktoś może otrzymać wynagrodzenie w ostatnim dniu miesiąca i nie zdąży wypłacić pieniędzy z rachunku.
Każda pozostawiona kwota na rachunku w danym miesiącu pomniejsza kwotę wolną od potrąceń w kolejnym miesiącu.
Jedyne wyjście to w ostatnim dniu miesiąca należy przed północą wypłacić pieniądze z rachunku.

Powrót