Kwota wolna od zajęcia

• Autor wątku Autor wątku Monik85_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monik85_

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Dzień dobry może mi ktoś będzie mógł wytłumaczyć wpływa bratu wypłata na konto 2784 zł żadnych innych wpływów nie ma w dniu wypłaty 31 wypłaca 2700 to 84 zł wypłaca 1 z tym że pomniejsza już kwota wolna od zajęcia na nowy miesiąc i w dniu kolejnym wypłaty środki dostępne widoczne ma 2600 a resztę wypłaca znów 1 i teraz już doszło do momentu że np teraz 31 wypłacił 2070 a 720 zł 1 go co w momencie jeśli tak się w końcu wyrówna że 31 nie będzie mógł nic wybrać ? To 1 wypłaci 2700 a to 83 zł każdego miesiąca będzie zostawać na rachunku ? .. dlaczego komornik Minnie pobiera z konta ? Skoro jest ich dwóch na zajęciu

Dojdzie do tego, że po wpływie środków z wynagrodzenia na koniec miesiaca całość zostanie przekazana na rachunek komornika.
dlaczego komornik Minnie pobiera z konta ?
Zajęcie realizuje bank a nie komornik. Pytaj w banku.
Skoro jest ich dwóch na zajęciu
To doszło do zbiegu egzekucji. Będzie prowadził jeden.

wiegol napisał:
Dojdzie do tego, że po wpływie środków z wynagrodzenia na koniec miesiaca całość zostanie przekazana na rachunek komornika.

Ale dlaczego zostanie przekazane jeśli w danym miesięcy jest tylko jeden wpływ na rachunek ?

I mam jeszcze pytanie jeśli otworze nowe konto i zmienię u pracodawcy numer konta to będę mieć na nowo całą wolna kwotę wolną ? Bo na dzień dziejszy na obecnym koncie mam już na ten miesiąc wykorzystane 725 w chce że jak wpłynie wypłata żeby było możliwe wypłacić całe 2700 jednorazowo a resztę zostanie w środkach zablokowanych .

Ale dlaczego zostanie przekazane jeśli w danym miesięcy jest tylko jeden wpływ na rachunek ?
Wpływów uznaniowych w miesiącu może mieć i 100 a dalej jest jedna kwota wolna od zajęcia w określonej wysokości.
I mam jeszcze pytanie jeśli otworze nowe konto i zmienię u pracodawcy numer konta to będę mieć na nowo całą wolna kwotę wolną ?
Kwota wolna od zajęcia dotyczy wszystkich rachunków bankowych dłużnika.

wiegol napisał:
Wpływów uznaniowych w miesiącu może mieć i 100 a dalej jest jedna kwota wolna od zajęcia w określonej wysokości.

Kwota wolna od zajęcia dotyczy wszystkich rachunków bankowych dłużnika.

Czyli jak otworzą nowe konto to odrazu będę mieć wykorzystana kwotę wolna

Kont możesz otworzyć ile chcesz. Ważne czy wpływają na nie środki. Zajęcie rachunku następuje na wniosek komornika. Żaden bank bez pisma od niego, sam tego nie uczyni.

wiegol napisał:
Kont możesz otworzyć ile chcesz. Ważne czy wpływają na nie środki. Zajęcie rachunku następuje na wniosek komornika. Żaden bank bez pisma od niego, sam tego nie uczyni.[/QUOTE

No a jak już po jakimś czasie komornik zblokuje nowe konto to wypłacę całość 2700 czy pokaże się wykorzystana kwotę z innego banku ? Środki będą wpływać tylko na nowe konto

Gdzie niby ma to się pokazać? Ty masz zajęty rachunek i masz jedynie pilnować by bank umożliwił ci w danym miesiącu wykorzystanie kwoty wolnej od zajęcia. I ciebie nic więcej nie interesuje. W twoim przypadku doszło do zbiegu egzekucji z rachunku bankowego a zgromadzone środki na rachunku nie pozwalają na zaspokojenie wszystkich wierzycieli. Dlatego też bank wstrzymał się z wypłatą zajętych kwot i powiadomił o tym komorników prowadzących egzekucję. Jako, że dnia następnego następuje nowy miesiąc i przysługuje ci nowa kwota wolna od zajęcia, to bank umożliwia ci wypłatę pozostałych środków ale z puli kwoty wolnej nowego miesiąca. Z upływem miesięcy dojdzie do sytuacji, gdzie nie wypłacisz ani złotówki w jednym miesiącu po wpływie wynagrodzenia na koniec miesiąca, gdyż kwotę wykorzystasz na samym początku miesiąca lub nadejdzie miesiąc, gdzie na jego początku nie wypłacisz nic, bo środki zostaną zajęte i przekazane komornikowi a saldo będzie wynosić 0 zł. W marcu 2024 wchodzi w życie nowelizacja kpc, gdzie w art. 889 ze zn. 2 zmieniono zapis który mówi, że bank niezwłocznie przekazuje środki z zajętego rachunku. Ustalanie który z komorników ma prowadzić dalszą egzekucję z rachunku, też nie będzie trwało nie wiadomo ile. Może to być miesiąc, dwa czy nawet trzy ale nie będzie trwało w nieskończoność. Prawdopodobnie dalszą egzekucję będzie prowadził ten komornik, który pierwszy zajął twój rachunek. Komornik który nie będzie prowadził już egzekucji musi przekazać sprawę temu prowadzącemu a sam rozlicza jeszcze koszty. To wszystko niestety trwa. Problem rozwiązał by się sam, gdyby zajęto twoje wynagrodzenie u pracodawcy.
Jeśli bank umożliwi ci w danym miesiącu wypłatę środków w kwocie wyższej od przysługującej, to odpowiedzialność za nie zrealizowanie zajęcia ponosi bank a nie ty.

wiegol napisał:
Gdzie niby ma to się pokazać?

W zakładce kwota wolna od zajęcia np w pko mam dziś tam zapisane że wykorzystana kwotę to ,720 otwieram konto w banku Santander to czy będzie tam też pisać że kwota wykorzystana 720 ? Czy będę mieć całą kwotę wolną do dyspozycji i jak wpłynie wypłata to wypłacę w całości 2700 a reszta zostanie do komornika ? Ja poprostu chce coś zrobić żeby nie doszło do sytuacji że zostanę bez grosza ... teraz jak dostanę wypłatę to wiem że wybiorę 31 mniej o 800 zł i 1go wypłacę 800 ale znów już wykorzystam kwotę wolną na nowy miesiąc i obawiam się że jak już komornik ustali kto pierwszy to nie zabierze mi 100 zł tylko całe to 800 choć jak to wszystko liczę to nigdy nie wypłacam więcej niż 2783 zł bo tylko mi tyle wpływa na konto

Ja poprostu chce coś zrobić żeby nie doszło do sytuacji że zostanę bez grosza
Czy nie rozumiesz co oznacza egzekucja? Egzekucja to przymus i ostateczność. Dalej już nie ma nic, poza odpowiedzialnością karną w niektórych przypadkach. Skoro przysługującą ci kwotę wolną wykorzystujesz w 2 ratach- na początku miesiąca i reszta na koniec, to licz się z tym, że przyjdzie miesiąc, gdzie bank zacznie środki blokować i przekazywać na rachunek komornika (po ustaleniu który komornik będzie ciągnął dalej egzekucję z kilku postępowań). Komornik działa na podstawie wydanych tytułów sądowych, które ty masz gdzieś i kombinujesz jak tu wykiwać komornika? Chyba do tego dążysz.

wiegol napisał:
Czy nie rozumiesz co oznacza egzekucja? Egzekucja to przymus i ostateczność. Dalej już nie ma nic, poza odpowiedzialnością karną w niektórych przypadkach. Skoro przysługującą ci kwotę wolną wykorzystujesz w 2 ratach- na początku miesiąca i reszta na koniec, to licz się z tym, że przyjdzie miesiąc, gdzie bank zacznie środki blokować i przekazywać na rachunek komornika (po ustaleniu który komornik będzie ciągnął dalej egzekucję z kilku postępowań). Komornik działa na podstawie wydanych tytułów sądowych, które ty masz gdzieś i kombinujesz jak tu wykiwać komornika? Chyba do tego dążysz.

Nie nie chce wykiwać komornika chce żeby pobierał tylko 83 zł tyle co powinien a przez mój głupi błąd( przez parę miesięcy normalnie bank odtrącał to 83 zł ) później nagle moglsm.to wypłacać 1 go zawsze i nie świadomość wszystkich ustaw teraz mam właśnie tą głupią sytuację i chce zrobić coś żeby normalnie mogłam wypłacić 2700 s 83 zł szło do komornika

chce zrobić coś żeby normalnie mogłam wypłacić 2700 s 83 zł szło do komornika
Nic nie zrobisz. Ty masz przymus a nie dobrowolne ustalone wpłaty. Wykorzystasz kwotę wolną, reszta pójdzie do komornika. Kwestia czasu.

wiegol napisał:
Nic nie zrobisz. Ty masz przymus a nie dobrowolne ustalone wpłaty. Wykorzystasz kwotę wolną, reszta pójdzie do komornika. Kwestia czasu.

Nie mówię że to dobrowolna wpłata ale to jest ta kwota którą zostaje po kwocie wolnej jelsi wpływ mam ,2783 a kwota wolna jest 2700 to 83 zł zostaje do komornika . Jeśli otworzę nowe konto w innym banku to czy będę tam mieć całą kwotę wolną ? Czy też się pojawi odrazu adnotacja że na ten miesiąc już wykorzystałam 700 zł ... bo jeśli by to coś dało to zmieniłbym u pracodawcy konto do wypłaty i wtedy ja wypłacam 2700 w całości jednorazowo a 83 zł zostaje do komornika . Czy jednak to nie nie da ? Na rachunek żadnej inne wpływu nie są robione prócz wypłaty

Masz jedną kwotę wolną na wszystkich posiadanych rachunkach bankowych. Piszę to już chyba 3 raz. Czego dalej nie rozumiesz?

wiegol napisał:
Masz jedną kwotę wolną na wszystkich posiadanych rachunkach bankowych. Piszę to już chyba 3 raz. Czego dalej nie rozumiesz?

Ale skąd w nowym banku będą wiedzieć że w innym banku wykorzystałam część kwoty wolnej ? Nie mówię tu o rachunkach w jednym banku tylko całkiem innym

z doświadczenia ci powiem ze inny bank nie wie ze gdzieś indziej masz juz kotwę wolną wykorzystaną
owszem nie jest to zgodne z zasadą ale żaden bank tego nie weryfikuje
i tą wiedzą żyj

Powrót