L4 a ewidencja czasu pracy

• Autor wątku Autor wątku paradocs1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paradocs1982

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam, mam taki kłopot :

Żona pracuje w Biedronce na kwartalnym rozliczeniu czasu pracy, od 11.04 do końca miesiąca była na l4. Po powrocie pracodawca nakazał jej odpracować okres zwolnienia jako że braknie jej tych godzin w kwartalnym rozliczeniu. Czy pracodawca ma prawo potraktować l4 jako okres do odpracowania ? czasem nie jest tak ze każdy dzień l4 liczy się jako 8 h pracy ? Ich grafik jest planowany raz na tydzień czyli jak rozumiem w okresie gdy była zaplanowana w grafiku l4 nakłada się na godziny z grafiku a co po tym czasie ?

Po pierwsze nie ma już czegoś takiego jak L4, zwolnienia nie odpracowuje się.

ok ale co z czasem pracy ?

Zakładając że masz tygodniowo 40 godzin to jeżeli masz zwolnienie, to pracodawca z tego oblicza ci wynagrodzenie. Jeżeli masz np od pon do pt po 8h pracy to mimo że grafik nie jest zaplanowany to tyle też masz zwolnienia. Pracodawca powinien wpisać cię na grafik dzienny i zaznaczyć że jesteś na zwolnieniu.

przydał by się jakiś art z kodeksy pracy na poparcie tego i można odbić piłeczkę ;)

Nie potrzeba żadnych artykułów na to. Po prostu kierownik chce wykazać opłacalność sklepu. Pierwszej kolejności niech zona skontaktuje się z rejonem i powie co kierownik każe zrobić a on kierownikowi wytłumaczy. Co czyni.

paradocs1982 napisał:
? Ich grafik jest planowany raz na tydzień czyli jak rozumiem w okresie gdy była zaplanowana w grafiku l4 nakłada się na godziny z grafiku a co po tym czasie ?
Jeżeli pracownik w trakcie zwolnienia lekarskiego nie jest ujęty w grafiku to będzie brakować godzin do wypracowania w danym okresie rozliczeniowym.
Zwolnienie lekarskie, jeżeli pokrywa się z godzinami pracy, to z puli godzin do wypracowania odejmuje się tyle godzin ile zachodziło na siebie. Pozostałe godziny z tej puli zostają rozpisane do końca okresu rozliczeniowego. W skrajnym przypadku może tak być, iż wszystkie godziny zostaną rozmieszczone na grafiku mimo zwolnienia lekarskiego. Plusem tego będzie cała wypłata bez potrąceń (premii i tp.) plus za zwolnienie.

Plusem tego będzie cała wypłata bez potrąceń (premii i tp.) plus za zwolnienie.
No niestety miała w pełni pomniejszoną pensje o cały okres l4 więc tutaj się mi to kupy nie trzyma. Po za tym grafik mają na tydzień planowany i 1 tydzień ok ale kolejny czas nie mogą jej planować skoro wiedzą o l4 co za tym idzie te godzinny nie mogą zniknąć skoro pensje o ten czas jej pomniejszyli.

paradocs1982 napisał:
No niestety miała w pełni pomniejszoną pensje o cały okres l4.
Poprzednio opisałem skrajny przypadek na plus. Jest jeszcze skrajny przypadek na minus. Pracodawca wiedząc o zwolnieniu ustala grafik pod zwolnienie. Wykorzystuje max liczbę godzin, jaką może wpisać w grafik i pracownik ma dużo pomniejszoną wypłatę. Wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy nie jesteś w stanie udowodnić, co było pierwsze zwolnienie czy grafik.

no ok nie ma problemu ale oni nie mogą zaplanować grafiku powyżej tygodnia bo system na to nie zezwala, dla tego w 1 tyg zwolnienia ok jesteśmy na przegranej pozycji ale mi chodzi o kolejne 2 tygodnie.
Po za tym nie wykorzystali sytuacji bo grafik zmienili tylko o tyle by pokryć brakującą osobę - kierowniczka tego sklepu do błyskotliwych nie należy ...
jeśli na grafiku widnieje jako zwolnienie lekarskie to pokrywa się to jako pełne 8 h w każdy taki dzień ?

paradocs1982 napisał:
jeśli na grafiku widnieje jako zwolnienie lekarskie to pokrywa się to jako pełne 8 h w każdy taki dzień ?
Powinno pokrywać tyle ile godzin wstawione w grafiku. Z całej puli skrajnie można odjąć 12 godzin x dni zwolnienia.

Powrót