L4 a zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku jolcia76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolcia76

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Jestem na zwolnieniu chorobowym zus po ustaniu zatrudnienia. Moje pytanie jest takie:
1. Czy zasiłek chorobowy z zus-u wlicza się by otrzymać zasiłek dla bezrobotnych?

Nie bardzo rozumiem pytanie?

Po pierwsze: Zasiłek chorobowy to jedno, a zasiłek dla bezrobotnych drugie.
Po drugie: Albo jest Pani chora, albo nie.
Po trzecie: tych zasiłków się nie łączy.
Po czwarte: skoro pobiera pani zasiłek chorobowy, to nie powinna się Pani ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych.
Po piąte: jeśli, ZUS lub PUP to wyłapią - to czekają Panią bardzo niemiłe konsekwencje.

Pozdrawiam

Już prostuję.
W obecnej chwili jestem na zwolnieniu chorobowym ZUS po ustaniu zatrudnienia. Na zwolnieniu tylko dlatego, ponieważ jestem w ciąży i to ciąża zagrożona. Chodzi mi o to, czy po zakończonym już zwolnieniu, zarejestruję się w Urzędzie Pracy, mam na to 7 dni, czy moje zwolnienie chorobowe będzie się wliczało jako okres zatrudnienia i czy wtedy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych.

1. Do momentu urodzenia dziecka może być Pani na zwolnieniu chorobowym. Nie wiem, który to miesiąc więc jeśli minęło by 182 dni i nadal byłaby Pani w ciąży przysługuje jeszcze świadczenie rehabilitacyjne.

Nie wiem jak to jest po urodzeniu dziecka.

2. Po zakończonym zwolnieniu może się Pani zarejestrować w UP.
3. Zwolnienie chorobowe będzie wliczało się do okresu zatrudnienia.
4. Będzie się Pani należał zasiłek dla bezrobotnych.

Proszę sobie również przejrzeć artykuł 177 KP - ustanie zatrudnienia a ciąża

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Tj, trzeci miesiąc, co do chorobowego to pani mnie poinformowała w ZUS-ie iż na okres ciązy przypada 270 dni zwolnienia.
Dardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Pozdrawiam

Jeżeli sam okres zatrudnienia podlega zaliczeniu do nabycia zasiłku dla bezrobotnych, to również pobierane chorobowe po ustaniu zatrudnienia będzie się zaliczało. Głównie chodzi o to jaka była jego podstawa (musi być co najmniej równa minimalnemu wynagrodzeniu za pracę).
Skąd termin 7 dni na rejestrację w UP?

Tak , jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie.
A skąd 7 dni na rejestrację? Tak mnie poinformowała pani w UP gdy zadzwoniłam i się zapytałam ile czasu mam na zarejestrowanie.
Bardzo dziękuję wszystkim, teraz mogę spać spokojnie. Pozdrawiam

Powrót