L4 na stazu a mus chodzenia do pracy POMOCY

• Autor wątku Autor wątku oti06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oti06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie mam nadzieje ze znajde tutaj odpowiedz. Sprawa wyglada nastepujaco.
Jestem na stazu z Urzedu Pracy.Godziny ustalone przez urzad mam od poniedzialku do piatku w godz 8-16 bez soboty i niedzieli.
gdy szef poprosil mnie o stanie w sklepie w weekendy zgodzilam sie bo zaproponowal za te dni dni wole w tygodniu( od takie dogadanie sie z szefem).
Wszystko bylo super do czasu gdy zglosilam ze w okresie od 13-15 czerwca chcialabym miec wolne bo chcialam pozalatwiac swoje sprawy osobiste, w urzedach, zdrowotne.
na poczatku rozmowy czyli gdzies na poczatku maja szef powiedzial ze nie ma problemu moge isc on daje mi wolne.
Niestety pozniej sie okazalo ze moje wolne idzie w zapomnienie poniewaz szef jest tez na L4 a drugi procownik stwierdzil ze nie pojdzie mi na rke bo on rano nie bedzie przychodzil bo jak nie wyspi sie z rana to ponziej jest marudny caly dzien (nadpomne ze ta osoba ma umowe zlecenie).
Pomyslalam oki- najwyzej jak szef przyjdzie ze zwolnnienia ja wezme sobie pare dni wolnego i pozalatwaim te sprawy.
Ale pech chcial ze w srode tydzien przed tym niby calym wolnym mialam maly wypadek w skutek czego mam zerwane sciegno w prawej dloni i wybity bark lewej reki. mam unieruchomienie boli jak cholera. L 4 wypisane przez lekarza do 19 czerwca. i Tutaj szef dzwoni ze mam sie wykurowac szybko bo we wtorek MUSZE BYC W PRACY. JEGO NIE OBCHODZI MOJE L4 BO ON TE MA L4 I PRACUJE. A JAK BY KONTROLA WPADLA RO MA KARE...i takie tam jeszcze...nie bede cytowac bo wstyd. MIANOWICIE MAM PYTANIE CO POWINNA ZROBIC... CZY ISC DO TEJ PRACY Z USZTYWNIONA LEWA REKO I PRAWYM NADGARSTKIEM (BOLI JAK...) CZY ZOSTAC W DOMU I DOPIERO PO SKONCZONYM l4 MAM ISC DO PRACY. ja wiem ze to jest staz ale nie wyobrazam sobie jkabym miala pracowac w spozywczym sklepie nie samo obslugowym z usztywniaczami na rece, gdzie nawet zjedzenie zupy sprawia mi trudnosc. Moj maz stwierdzil ze nie pusci mnie do pracy bo mam lezec w domu i sie leczyc.
przepraszam ze sie rozpisalam ale nie wiem co zrobic. za wszystkie bledy tez przepraszam i licze na was ze mi pomozecie. O.

oczywiscie ze nie idziesz do pracy. nawet nie mozesz. bo wg lekarza przeciez jestes do niej niezdolna. szef nie moze cie zmuszac i koniec.

tak tylko ze jak to moj szef powiedzial ze on tez jest na L4 a ptacuje..no ale jego sklep jego interes. chociaz przy ostatniej rozmowie stwierdzil ze on mnie nie zmusza do przyjscia ALE we wtorek mam byc, jutro ja lub maz do niej pojedzie i prosto z mostu powiemy ze mnie nie bedzie do konca zwolnienia i tyle (juz slysza gadanie ze jestem nieodpowiedzialna ze przed podpisaniem stazu powiedzialam ze jestem dyspozycyjna itd) a jak nie to powiem ze oki przyjda ale zloze skarge do zusu i tyle.
Dzieki.

oti06 napisał:
na poczatku rozmowy czyli gdzies na poczatku maja szef powiedzial ze nie ma problemu moge isc on daje mi wolne. Niestety pozniej sie okazalo ze moje wolne idzie w zapomnienie poniewaz szef jest tez na L4 a drugi procownik stwierdzil ze nie pojdzie mi na rke bo on rano nie bedzie przychodzil bo jak nie wyspi sie z rana to ponziej jest marudny caly dzien (nadpomne ze ta osoba ma umowe zlecenie).
Ma Pan/Pani na piśmie potwierdzenie o wyrażeniu zgody przez szefa o udzielenie dni wolnych (wniosek urlopowy bądź podanie), które każdorazowo trzeba załączać do listy obecności składając je w PUP?
oti06 napisał:
CO POWINNA ZROBIC... CZY ISC DO TEJ PRACY Z USZTYWNIONA LEWA REKO I PRAWYM NADGARSTKIEM (BOLI JAK...) CZY ZOSTAC W DOMU I DOPIERO PO SKONCZONYM l4 MAM ISC DO PRACY.
Zdecydowanie to drugie. Ani szef, ani Pan/i nie jest od leczenia schorzeń i nie możecie podważać opinii lekarza. Skoro zatem lekarz stwierdził niezdolność do pracy do 19 czerwca to nie wolno Panu/Pani do tego dnia pracować. Mąż ma absolutną rację.

Niemam zadnego potwierdzenia byla to tylko umowa ustna ze dostane pare dni wolnego. jak bym miala wolne to dopiero pozniej po wolnym bym wpisala w karcie obecnosc Dni wolne.Takze jak dowiedzialam sie ze nie dostane ich to fakt nie spodobalo mi sie to ale zeby od razu specjalnie spadac z wysokosci obijajac sie...no nie sadze zebym to specjalnie zrobila. Dziekuje z odpowiedzi i juz wiem co zrobie.
Juz nawet wiem co szef odpowie...
z ciekawosci napisze jutro jaka dotalam ja lub maz odpowiedz. pozdrawiam

oti06 napisał:
Niemam zadnego potwierdzenia byla to tylko umowa ustna ze dostane pare dni wolnego. jak bym miala wolne to dopiero pozniej po wolnym bym wpisala w karcie obecnosc Dni wolne.
Pana/Pani PUP zapewne przed rozpoczęciem stażu pouczył Pana/Panią o konieczności uzyskania pisemnego potwierdzenia wykorzystania dnia/i wolnego/ych.
W poważnym zakładzie pracy nic nie odbywa się na tzw. "gębę". Dni wolne udziela się na pisemny wniosek stażysty.
A od udokumentowania udzielenia dni wolnych zależy dalsza realizacja programu.

Ostatnia edycja:
Powrót