L4 na stazu pytanie

• Autor wątku Autor wątku koniczynka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koniczynka23

Stały bywalec
Odpowiedzi
551
Witajcie, w zwiazku z fala przeziebien , ktora mnie nie ominlea . dopadla mnie choroba w skrcie kiepsko sie czuje... Kaszel, kata, oslabienie, stan podgarczkowy. Na staz chodze na 6 . jutro jestem na rannej zmianie, gdybym chciala jutro udac sie do lekarza nie poinformjje o tym,ze mnie nie bedzie opiekunki stazu bo niby jak? Mamy po 21...jak to rozwiazac?

Wyślij sms, email, że prawdopodobnie nie będzie Cię na stażu. Jutro jak tylko to będzie możliwe zadzwoń i poinformuj telefonicznie, a jak już będziesz mieć zwolnienie od lekarza (koniecznie na druku ZUS ZLA) poinformuj o nim PUP i uprzedź pracodawcę do kiedy Cię nie będzie. Na dostarczenie zwolnienia do PUP masz 7 dni od jego wystawienia.

Problem, ze nie mam numeru... Opiekunki. Chyba, ze jutro podejde na staz, mimo oslabienia i bolu glowy i po prostu poprsza by mnie zwolnila do lekarza?

Błąd, że nie masz możliwości kontaktu z przełożonym. A nie masz telefonu do koleżanki z pracy, która by mogła przekazać informację z samego rana... żeby przełożony po prostu nie był zaskoczony Twoją nieobecnością.
Jeśli Ci się teraz nie uda powiadomić, że Cię nie będzie, zrób to jutro jak najszybciej się da.

Pamietaj ze zus zla nalezy wystawic na nip pup - czyli platnika skladek

Niestety do kolezanek z pracy nie mam. Jest numer sklepu. One sa od 6 i ja ,a opiekunka stazu od 8. Coz chyba jutro pojade... Do pracy, a do lekarza pojde we czwartek I wezme jej nr. Czy informowac, ze mnie nie bedxie mam tylko opiekuna stazu?

Jresli jestes"chora", idziesz do lekarza. A moze popros kogos z rodziny zeby poinformowal opiekuna. Czy dzis nie wspomnialas nic w pracy ze zlre sie czujesz? Jresli nie, zadzwon do swojego pup, moze beda mieli nr telefonu..... A moze w internecie jest? Oj.....

Przede wszystkim bezpośredniego przełożonego. Trudno tutaj stwierdzić czy i kogo jeszcze, bo nie znamy struktury organizacyjnej firmy, w której odbywasz staż. Na dzień, w którym nie będzie Cię na stażu musi być wystawione zwolnienie lekarskie.
Jeśli jesteś chora i lekarz wystawi Ci zwolnienie, to nie wiem czy bym na siłę jechała jutro do pracy. Po prostu najwcześniej jak to będzie możliwe poinformuj przełożonego o prawdopodobnym zwolnieniu i udaj się do lekarza. Zdrowia nie ma co narażać...

Dzis juz kiepsko sie czulam, bo bylo mi slabo, niedobrze ,,bola brzuchmyslalam, ze przejdxie. Tym czasem w domu dalsze, oslabienie mocniejszt kaszel, i stan podgarczkowy.nr do firmy, od 6 sklepy czynny , opieunka od osmej, struktura firmy to spolka i szefowa od 9. Zrobie tak, rano zadzwonie, poprosze dziewczyny o numer do opiekunki stazu. Chyba, ze zdecyduje sie isc chora do pracy, a moze jakos wytrzymam do piatku. Nie chce wyjsc na lesera , nie myslcie ze udaje, tylko zastanawiam sie czy na l4 jest wystarczajace to co opisalam, bo w zasadzie moglabym ' wytrzymac' do wekendu tylko co jak potem dostane zapalenie pluc albo czegos gorszego

Skoro jesteś chora, to idź do lekarza, a organizatora poinformuj najwcześniej jak się da. Twoje poświęcenie tj. przyjście chorym do pracy niewiele kto doceni.
Jak najwcześniej będziesz mogła się dodzwonić do przełożonego, poinformuj go o chorobie i o zwolnieniu, a zwolnienie przekaż od razu do PUP i tyle.

Ostatnia edycja:
Jednak bylam dzis w pracy...niestety stan mi sie pogorszyl. Juz uprzedxilam , ze jutro mnie nie bedzie , rowniez bylam pytac w up i ma byc druk na urzad. Tylko teraz nie wiem staz jest od pn do pt... Lekarz ma wystawic druk rowniez na sobote i nd? Teoretycznie w tych dniach nie jestem na stazu. Nie wiem jak ma to wygladac.

koniczynka23 napisał:
Tylko teraz nie wiem staz jest od pn do pt... Lekarz ma wystawic druk rowniez na sobote i nd? Teoretycznie w tych dniach nie jestem na stazu. Nie wiem jak ma to wygladac.
Powiedz lekarzowi na wizycie w jakich dniach odbywasz staż, a on już będzie wiedział na jaki okres wydać zwolnienie.
Nie jesteśmy w stanie stwierdzić w jakim okresie będziesz chorować - tylko lekarz może to orzec, natomiast stypendium i tak będzie płatne w wysokości 100 %.

Chyba bede miala znowu klopoty. Otoz panie organizujace,zajmujace sie stazami powiedzialy, ze od lekarza mam wziac oryginal zwolnienia i kopie. Oryginal dac swojemu doradcy a kopie pracodawcy. Lekarz dal mi kopie zwolnienia zielony druczek...ja to dalam doracy, to mowil, ze pracowdce mam tylko poinformowac. Ale zrobil mi ksero tego... Teraz juz nie wiem co poczac.

Spokojnie, spokojnie... zwolnienie lekarskie (zielony druczek) zostawiłaś w PUP i to najważniejsze. Teraz kserokopię (tę którą Ci zrobił doradca) zanieś albo wyślij pocztą do pracodawcy i tyle. Co prawda Ty masz obowiązek dostarczyć zwolnienie w ciągu 7 dni do PUP, co też zrobiłaś, ale chociażby po to, aby pracodawca wiedział co wpisać w liście obecności wypada okazać mu kserokopię. Wszystko będzie w porządku.

No, a jak mam zwolnienie od dzis do srody to w te sb i nd tez trzeba wpisac zwolnienie? To pracodawca ma mi liste uzupelnic? Nic mi w up nie mowili...

Skoro lekarz stwierdził, że i w sobotę i w niedzielę jesteś niezdolna do pracy, więc nie ma innej opcji, aby w liście obecności było wpisane coś innego niż zwolnienie lekarskie.
Listę obecności na stażu prowadzi organizator stażu, więc musi wiedzieć kiedy masz orzeczoną przez lekarza niezdolność do pracy.

W sumie zadzwonilam do opiekunki stazu i powiedzialam dokad mam zwolnienie. Czy w dalszym ciagu musze im dostarczyc kopie, niebardzo mam jak.

Powrót