L4 na stażu

• Autor wątku Autor wątku morgencafe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morgencafe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem na stażu, w zeszłym tygodniu otrzymałam L4 na okres 2 tygodni. Dzisiaj dowiedziałam się, ze pracodawca szuka kolejnego stażysty. Czy jeżeli złoży wniosek o przerwanie stażu w związku z nieobecnością uniemożliwiającą zrealizowanie programu stażu, to czy zostanę pozbawiona statusu osoby bezrobotnej na określony czas?
Jeżeli nie, to czy mogę starać się o kolejny staż?
A jeżeli tak, to czy są szanse, że odwołanie coś pomoże?

morgencafe napisał:
Czy jeżeli złoży wniosek o przerwanie stażu w związku z nieobecnością uniemożliwiającą zrealizowanie programu stażu, to czy zostanę pozbawiona statusu osoby bezrobotnej na określony czas?
Tylko jeśli Pani zwolnienie przekroczy okres 90 dni. Natomiast pracodawca ma prawo wnioskować o przerwanie stażu, jeśli nie będzie on czynnie realizowany. Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."

Odrębną kwestią jest to jak do takiego wniosku podejdzie PUP. W mojej ocenie dwutygodniowe zwolnienie lekarskie to trochę za krótko, aby od razu twierdzić, że nieobecność nim spowodowana uniemożliwi zrealizowanie programu stażu.
morgencafe napisał:
Jeżeli nie, to czy mogę starać się o kolejny staż?
O to proszę pytać w swoim PUP.
morgencafe napisał:
czy są szanse, że odwołanie coś pomoże?
Zależy jakie będzie rozstrzygnięcie sprawy i od czego będzie się Pani odwoływać. Póki co proszę nie wybiegać zbytnio w przyszłość.

Powrót