L4 od psychiatry a praca

• Autor wątku Autor wątku ola2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Dostałam dziś informację ,że za miesiąc zwolnił się termin na dzienny oddział psychiatryczny na który czekałam. Kiedy najlepiej powiadomić pracodawcę o tym,że będę miała na ten okres (2,5 miesiąca) l4? Najlepiej już teraz czy później? I czy w takiej sytuacji może dać mi wypowiedzenie czy coś podobnego na umowie na czas określony do przyszłego roku. Bardzo proszę o odpowiedź

ola2018 napisał:
Dzień dobry. Dostałam dziś informację ,że za miesiąc zwolnił się termin na dzienny oddział psychiatryczny na który czekałam. Kiedy najlepiej powiadomić pracodawcę o tym,że będę miała na ten okres (2,5 miesiąca) l4? Najlepiej już teraz czy później? I czy w takiej sytuacji może dać mi wypowiedzenie czy coś podobnego na umowie na czas określony do przyszłego roku. Bardzo proszę o odpowiedź
Jest to okres urlopowy więc Tymbardziej się martwię ,że będzie problem z zastępstwem za mnie. Pracuję z drugą koleżanką na zmiany ,a ona ma zaplanowany urlop w sierpniu,gdy mnie już nie będzie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 15 maja 1996 r.
w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy

§ 2. [Obowiązek zawiadomienia pracodawcy]
1. Pracownik powinien uprzedzić pracodawcę o przyczynie i przewidywanym okresie nieobecności w pracy, jeżeli przyczyna tej nieobecności jest z góry wiadoma lub możliwa do przewidzenia.
Wypowiedzenie raczej nie. Nie ma stuprocentowej pewności. Jeśli już by mu przyszło coś takiego do głowy, to po Twoim powrocie, bo na ten moment nie ma uzasadnienia, przynajmniej jeśli chodzi o związek z Twoim planowanym pobycie w szpitalu.

Powrót