L4 po ustaniu zatrudnienia a zasiłek dla bezrobotnych.

• Autor wątku Autor wątku maja0104
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja0104

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam!

Jeśli w złym miejscu umieściłam moje zapytanie to z góry bardzo przepraszam. Mam takie pytanie. W ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracowałam 13 miesięcy, zatem należał mi się zasiłek dla bezrobotnych, jednak z niego nie skorzystałam, ponieważ kolejnego dnia po ustaniu zatrudnienia poszłam na L4. Czy w takiej sytuacji będę mogła iść na zasiłek jak skończę zwolnienie?

Tak - o ile miałaś wynagrodzenie co najmniej minimalne.

Proszę o informację w jakim terminie po zakończeniu L4 należy zarejestrować się w PUP żeby należał się zasiłek i czy potrzebne są jakieś dokumenty potwierdzające, że chorowałam i ile czasu? Z góry dziękuję :)

Nie ma sztywno określonego terminu (w dniach czy miesiącach) na dokonanie rejestracji w PUP.
Natomiast zasiłek dla bezrobotnych należy się osobie bezrobotnej, która w ciągu 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających rejestrację w PUP ma udokumentowane przynajmniej 365 dni m.in. zatrudnienia z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym, od którego odprowadzane są składki na Fundusz Pracy. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Napisz dokładnie i najlepiej w punktach:
1. w jakim okresie pracowałaś, w ramach jakiej umowy, jaki wymiar etatu i z jakim wynagrodzeniem i czy były odprowadzane składki na FP?
2. w jakim okresie przebywałaś na zwolnieniu lekarskim i w jakiej wysokości brutto otrzymywałaś zasiłek chorobowy?
3. czy zasiłek chorobowy wypłacał ZUS?

Powrót