L4 w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku walerian1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

walerian1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam pracuje w Niemczech od 18.04.2017r mam umowę na czas określony półroczną i jest to moje pierwsze zatrudnienie w Niemczech. W dniu 10.05.2017r mam operacje w Polsce, po której nie będę zdolny do pracy nawet przez kilka miesięcy. Czy L4 z Polski będzie podstawą do pobierania zasiłku chorobowego z Niemiec? Czytałem że pracodawca wypłaca je przez 6 tygodni jeśli się pracowało minimum 4 tygodnie. Ja będę miał tej pracy tylko 3 tygodne więc komu wysyłam to l4 do AOK czy pracodawcy? Czy L4 musi być przetłumaczone na j. polski? czy do AOK się tylko je wysyła czy też ich informuje się telefonicznie?
To moja takapierwsza sytuacja w Niemczech więc proszę wszystkie osoby które korzystały z l4 w Niemczech aby opisały mi co i jak mam robić. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Tu masz informacje od AOK regionu BERLIN po polsku na temat zwolnien lekarskich z Polski (uwaga, AOK to ubezpieczenie regionalne, wiec musisz wysylac zwolnienie do TWOJEJ AOK a nie do Berlina, jak jestes z innego regionu)
https://www.aok.pl/choroba-i-zwolnienie-lekarskie-z-polski-529.php

Zwolnienie wysylasz i do AOK i do pracodawcy! A przed wyslaniem zwolnienia do pracodawcy, juz w pierwszy dzien MUSISZ go powiadomosc telefonicznie, ze jestes chory i nie przyjdziesz do pracy, bo poczta idzie za dlugo i on przez 3-4 dni nie bedzie wiedzial, co sie z toba dzieje i dlaczego nie przychodzisz do pracy!

Przypominamy o obowiązku niezwłocznego poinformowania pracodawcy o niezdolności do pracy.

Witam ja mam taką samą sytuację mam ubezpieczenie w dak Hamburg,cały czas tam wysyłam zwol.lekarskie,chce za znaczyć,że moj pośrednik płacil mi przez 6 tyg,dak chce teraz wszystko po niemiecku,co mam zrobic,mają moj kod choroby,który jest honorowany w krajach Uni,teraz się migają znowu za rządali numer choroby,dzis znowu wysłałam zwolnienie mam od 11.o4.do o4,07.2017,co robic czemu nie honorują nagle polskiego zwolnienia..pozdrawiam

@ewa62

Jak tam Twoja sytuacja? Dostałaś pieniądze za chorobowe od DAK?

witam,wypłacili mi za dwa tyg.200euro.pozdeawiam

@ewa62

Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze pytania.
Po jakim czasie Ci w końcu wypłacili pieniądze? I czy to było przez pracodawcę czy podałaś im numer konta i DAK dokonał przelewu? Pozdrawiam.

Powrót