L4- Wypowiedzenie - Sprawa Sądowa - Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam, pracowałem w Niemczech przez niemiecką agencje pracy w magazynie Edeka lecz z powodów bólu poszedlem na L4 i tu pojawiły sie schody...

Na drugi dzień zostałem zwolniony i wyrzucony z mieszkania. L4 miałem do 28 lipca, na wypowiedzeniu jest termin do 11 sierpnia czyli do dziś.
Jak zostalem wywalony wynająłem prawniczke w niemczech i złożylem firmie sprawe w niemieckim Sądzie Pracy, za nagłe zwolnienie o to by mi wyplacili pieniadze, bo myslalem ze jak mnie zwolnili z dnia na dzien to juz nie zaplaca mi za L4, no i termin mam na 17 sierpnia, i teraz moje pytanie:

Czy moge podczas sprawy rządać odszkodowania w postaci wynagrodzenia za 3miesięcy za bezprawne zwolnienie mnie z pracy w trakcie gdy bylem na zwolnieniu lekarskim ?

Wydawalo mi sie ze w niemczech pracodawca ma prawo zwolnic pracownika będącego na L4 , prawda jest taka jak powiedziala moja Pani Prawnik że zrobili to bezprawnie, i moge wystąpić rowniez o przywrocenie do pracy lecz akurat tego nie chcialem.

Licze na jakis paragraf ktory bedzie mowil o tym ze nalezy mi sie jakiesodszkodowanie z tytułu bezprawnego zwolnienia pracownika na L4

Nie mozesz sie domagac zadnego odszkodowania, tylko jedynie przywrocenia do pracy (=stwierdzenie przez sad, ze zwolnienie bylo bezpodstawne).

Prawniczka ci to wyraznie powiedziala, i skoro zlozyla pozew do sadu, to najprawdopodobniej o przywrocenie do pracy, kontaktuj sie wiec z nia, czego ty teraz konkretnie chcesz

zalozylem temat by sie zapytac o mozliwosc odszkodowania ale juz wiem ze bylo by mozliwe gdybym mial wiekszy staż pracy , mozna zamknac lub usunac temat..

Powrót