L4 z Polski do Niemiec,do krankenkasse

• Autor wątku Autor wątku czarna8a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarna8a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam mam taki problem od 13.07.2012r jestem zatrudniona w niemczech od 10 pazdziernika jestem na L4 z PL,problemy ortopedyczne tj kregoslup.Wiem ze za pierwsze 6 tygodni placi pracodawca a pozniej moja krankenkasse ale co w przypadku jesli pracodawca po 7tygodniach mnie zwolnil?? Czy krankenkasse dalej mi bedzie wyplacal i co wpisac w miejsce nip zakladu pracy ?? Numer ubezpieczenia??

bardzo prosze po odpowiedz to jest naprawde dla mnie wazne... :(

Jesli pracodawca cie zwolni, to skonczy ci sie ubezpieczenie, bo nikt ci go nie bedzie oplacal.
Normalnie od razu po otrzymaniu zwolnienia trzeba sie zglosic do JobCenter i jesli sie ma prawo do zasilku, to oni przejmuja oplacanie skladek do kasy chorych.

Czy na polskim L4 bedzie jakis NIP (to polski numer a nie niemiecki, wiec dla Niemcow nie gra zadnej roli), nie jest wazne. Moze byc nic nienapisane.

Wazne jest, ze to L4 musisz wyslac rownolegle do pracodawcy i do kasy chorych (do kasy chorych moze byc zwykla kopia), na tej kopi napisz odrecznie twoj numer ubezpieczenia.

Oplacanie Twojego ubezpieczenia przez urzad bedzie Ci przyslugiwalo pod warunkiem, ze w ciągu ostatnich trzech lat przed utratą pracy przepracowałas 360 dni kalendarzowych.

Czy na polskim L4 bedzie jakis NIP (to polski numer a nie niemiecki, wiec dla Niemcow nie gra zadnej roli), nie jest wazne. Moze byc nic nienapisane.

znajomemu napisal lekarz zamias nip firmy nr.ubezpieczenia i nie wyplacili mu za ani jeden dzien l4 poniewaz nie podal nipu firmy-Steuernummer ja podalam nip i normalnie mi wyplacal i po 7tygodniach zwolnil i nie mam pojecia co dalej do jutra mam wazne l4 i nie wiem czy wziasc zaswiadczenie lekarskie o niezdolnosci do pracy-Auszahlschein.przetlumaczyc i wyslac do krankenkasse czy nalezy mi sie od nich krankengeld... i czy nie bedzie to wyzucenie pieniedzy w bloto ... ??

JagaHH15 napisał:
Oplacanie Twojego ubezpieczenia przez urzad bedzie Ci przyslugiwalo pod warunkiem, ze w ciągu ostatnich trzech lat przed utratą pracy przepracowałas 360 dni kalendarzowych.

Rozumiem ze te 360dni to musi byc w niemczech przepracowane:?:

Powrót