łączny

• Autor wątku Autor wątku Rokitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rokitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich mam pytanie.Mój chłopak ma łącznie 9lat i 6 miesiecy wyroku.Na te lata sklada sie kilka wyroków głównie za kradzieże i narkotyki.Jestesmy juz zorientowani ze 2.6 miesiecy ztego musi odsiedziec a 7 lat bedzie mogłobyc poddane połączeniu.I moje pytanie dotyczy tego ile lat sąd może uchylić najwięcej zwazywszy na fakt ze moj chlopak ma wzorowe zachowanie, (udziela sie kulturalnie pisze artykuły,go gazetki więziennej, gra na mszach, pracuje w radiowężle w więzieniu, dostaje rózne wnioski nagrodowe np:co miesiąc dodatkowe widzenia itp)i czy takie rzeczy w ogole sa przez Sad brane pod uwage???

Najpierw proszę przeczytać informacje ogólne i ustalić czy w ogóle zachodzą przesłanki do wydania wyroku łącznego:
http://forumprawne.org/o,41357.html

To jaki zapadnie wyrok łączny zależy w dużej części od wysokości wyroków podlegających łączeniu.

Zachowanie osadzonego jest brane pod uwagę przede wszystkim przy rozpatrywaniu wniosku o przedterminowe zwolnienie.

Najwyższy z tych wyroków to 3 lata, reszta to dwa razy rok i 6 miesiecy i rok

w takim razie jak zachodzą przesłanki do zastosowania wyroku łącznego i sąd zastosowałby pełną absorpcję to zostanie najwyższy wykok czyli trzy lata.wyrok łączny wymierza się w granicach od najsurowszej kary do sumy kar z poszczególmych wyroków.

A w jakich przypadkach sąd stosuje ta pełną absorbcję??Bo chyba nie zawsze prawda?Od czego to zalezy i co sie bierze pod uwage.?To z tych 7 lat ile moze mu sąd teoretycznie zbic najwięcej?

[cytat="Rokitka"]A w jakich przypadkach sąd stosuje ta pełną absorbcję??Bo chyba nie zawsze prawda?Od czego to zalezy i co sie bierze pod uwage.?To z tych 7 lat ile moze mu sąd teoretycznie zbic najwięcej?[/cytat]

A może zadała by sobie Pani trud i przeczytała to co napisała Pani Loli??? :x
Wyrok łączny może być od najsurowszej kary tj. od 3 lat do sumy czyli do 7 lat (oczywiście nie liczę tych 2 i pół o którym Pani wspomniała na wstępie).
Czyli najmniejszy wyrok to 3 lata, a największy do odsiedzenia to 7 lat.
Osobiście jednak na 3 lata bym nie liczył.

teoretycznie nie można nic przewidzieć...w przypadku mojego męża sąd zastosował pełną absorpcję ale on miał dwa wyroki-rok i cztery miesiące i cztery miesiące także zostało mu tylko rok i cztery miesiące.dużo zależy także od prokuratora który jest obecny na sprawie i napewno będzie przeciwny pełnej absorpcji...zresztą przy sumie kar 7 lat otrzymanie pełnej absorpcji graniczy z cudem tak jak napisał magnatex

Oki teraz rozumiem, dziekuję.I mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie kiedy najlepiej pisac o tą absorbcję do sądu?Czy to ma jakies znaczenie kiedy sie napisze?Bo moj chłopak i tak musi na razie odsiedziec te 2,5 roku których nie mozna połączyć więc teoretycznie nie ma pospiechu :( .Napiszcie mi jak jest korzystniej teraz napisac o to połączenie czy poczekac?

[cytat="Rokitka"] Napiszcie mi jak jest korzystniej teraz napisac o to połączenie czy poczekac?[/cytat]

Bez znaczenia

Mam jeszcze jedno pytanie.Najwyższy (3letni) wyrok mojego chłopaka jest wynikiem pomówienia i otrzymal on go za cos czego nie zrobil.A mianowicie "kolega" zeznał w sadzie ze wspolnie napadli na złotnika. W rzeczywistosci 'kolega" zrobili to sam i pomimo tego ze wszyscy świadkowie w sprawie zeznali ze sprawca był jeden sąd dał wiare jedynie zeznaniom tego wspołoskarżonego.(Pewnie dlatego ze moj P.był wczesniej karany).W wyniku 3 lata wyroku który juz odsiaduje.Wyrok prawomocny termin kasacji minął.Obecnie opisal on cala sprawe i wysłał do Sądu Najwyższego (dostał bowiem list w którym ten kolega przyznał sie że zrobił to specjalnie i opisał swoje powody).Sąd Najwyższy wysłął informacje ze ponownie sprawe rozpatrzy i wypozyczył całe akta sprawy.I moje pytanie jest takie.Czy istnieje jakas szansa ze Sąd przywróci ta sprawe i jeszcze raz rozpatrzy?I czy taki list moze być wiarygodnym dowodem w sprawie??

Halo czy ktoś odpowie????Czy ktos tu jest????

Powrót