Łamanie praw pracownika?

• Autor wątku Autor wątku dragopiotr80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragopiotr80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Sprawa ta dotyczy mojej dziewczyny. Postaram się streścić o co chodzi. Moja dziewczyna pracuje w niedużej angielskiej firmie z branży żywnościowej. Jej umowa o prace ma charakter stały, na czas nieokreślony. W umowie tej zawarte jest, iż dni wolne od pracy przypadają jej na niedziele i poniedziałek. Tydzień temu menadżerka oznajmiła jej, że ze względu na potrzeby firmy, firma zmienia jej dni wolne na poniedziałek i wtorek. Oczywiście odbyło się to bez żadnych wcześniejszych konsultacji z nią. Moja dziewczyna pracuje w tej firmie prawie dwa lata i przez cały ten okres miała wolną niedziele i poniedziałek, tak jak zawarte jest to w umowie. Menadżerka dodała, iż za tydzień czasu wręczy jej aneks do umowy na którym zmienione zostaną jej dni wolne.
Problem polega na tym, iż moja dziewczyna nie chce pracować w niedziele ale oczywiście o zdanie nikt jej nawet nie zapytał. Nie chce się godzić na te dni wolne i chciałaby aby niedziela i poniedziałek pozostały nadal jej dniami wolnymi od pracy.
Chcielibyśmy się dowiedzieć czy firma może tak postąpić, czy jest to zgodne z prawem pracy i pracownika? Czy można pracownikowi narzucić z góry taką decyzję nie konsultując jej z drugą stroną? Boimy się, że gdy moja dziewczyna nie zgodzi się na z góry podjętą decyzję przez firmę, iż może skończyć się to zdaniem " albo Pani przyjmie tą decyzję albo Pani podziękujemy" bądź po pewnym czasie rozwiązaniem umowy, gdyż nie będzie wygodnym dla firmy pracownikiem.
Co mamy robić w tej sytuacji i jak się zachować? Czy mamy jakieś prawa, które by nam pomogły? Czas niestety ucieka i niedługo firma wręczy mojej dziewczynie aneks do podpisu.Także prosimy szybką interwencję.

pozdrawiam

W pewnych sytuacjach pracodawca może zmienić warunki zatrudnienia bez zgody pracownika:
1. Klauzula „elastyczności”(flexibility clauses) zawarta w umowie o pracy, pozwala pracodawcy zmienić warunki umowy w rozsądnych granicach, jeśli będą tego wymagały potrzeby jego działalności.
2. Zmiany wynegocjowane przez związki zawodowe, tzw. układy zbiorowe (collective agreements) jeśli w pierwotnej umowie pracownika jest zapis, że określone warunki mogą wynikać z układów zbiorowych. Pracownik nie musi być członkiem związku zawodowego negocjującego układ.
3. Zmiany narzucone przez prawo stanowione (ustawy).
4. Zmiany wymuszone wprowadzaniem nowej technologii (np. wprowadzenie nowego systemu komputerowego) są uznawane za zasadne i nie wymagają zgody pracownika, pracodawca powinien zapewnić pracownikom szkolenie w tym zakresie.

W pozostałych przypadkach pracodawca musi mieć zgodę pracownika na wprowadzenie zmian.

Powrót