Łamanie praw pracownika ?

• Autor wątku Autor wątku Kłapcia96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kłapcia96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

Mam problemy z przełożoną w pracy.

Sytuacja 1: Siedzę na przerwie i jem obiad (przerwa płatna, wliczona do czasu pracy). Nagle otrzymuje telefon, że trzeba zmienić cenę produktu na półce (pracuje w sklepie). Grzecznie informuję, że jestem na przerwie i nie mogę tego zrobić w tym momencie, ale na sklepie jest pracownik X, który może się tym zająć. W odpowiedzi usłyszałam, że X nie odbiera telefonu. Nie ustąpiłam i powiedziałam przełożonej, że ma dzwonić do X do oporu. Czy działanie przełożonej było zgodne z prawem? Czy muszę odbierać telefony/smsy w trakcie przerwy obiadowej czy mogę je ignorować? Czy przełożona może wymagać ode mnie przerwania przerwy celem wykonania polecenia?

Sytuacja 2: Powiedziałam przełożonej, że jestem wykończona fizycznie i psychicznie sytuacją w pracy (złożyło się na to wiele różnych czynników, ale przede wszystkim bierność przełożonej w pewnych kwestiach). Liczyłam na zrozumienie, a usłyszałam, że jestem sama sobie winna, że nie daję rady. Po prostu zostałam wyśmiana (co gorsza publicznie przy klientach). Czy taka sytuacja podchodzi pod mobbing? To nie jest normalne, żeby szydzić z problemów zdrowotnych pracownika. Mam świadka, który był obecny przy całej rozmowie i słyszał karygodną wypowiedź przełożonej.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi jak mogę się bronić zgodnie z prawem

Powrót