landlord nie płaci podatku

• Autor wątku Autor wątku skrzydlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzydlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mieszkam w Dublinie w tym samym mieszkanieu do trzech lat. Umowę mam podpisaną przez agęcie w imieniu landlorda. Jak sie okazało po pół roku mieszkania mój landlord nie jest obywatelem Irlandii i nie ma PPS-a i nie płaci podatków. Nikt mnie o tym nie poinformował i na umowie nie jest podany adres landlorda tylko imię i nazwisko.Pieniądze są przelewane do landlorda w takiej kwocie jaką mam na umowie. Niedawno dowiedziałem sie że jest coś takiego jak rent relif i że moge dostać troche zwrotu za mieszkanie, myśle sobie fajnie. Jak się okazało nie do końca fajnie. Poszedłem do Tax Office z pytaniem co mam zrobić jezeli mój landlord nie ma pps-a, odpowiedz była prosta - wystarczy jego adres. Wypełniłem formularz i idę zadowolony, zaczynam rozmawiać z panią przy okienku a ona z uśmiechem na twarzy mówi ze ma dla mnie czarny scenariusz. Jeżeli twoj landlord nie ma pps-a powinienem płacić 80% dla landlorda a 20% podatku. przez wszystkie lata całe 100% kasy dostawał landlord a tax office nic. Ta bardzo miła pani od czarnego scenariusza mówi mi że musze zapłacić cały podatek a to wychodzi ok 10 000 euro mimo tego ze cale pieniadze wziol landlord. nie mam zielonego pojecia co mam robic

Powrót