Laptop na gwarancji, za ktora musze zaplacic

• Autor wątku Autor wątku ania83k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania83k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Moj problem jest nastepujący. Dwa tygodnie temu oddałam laptop Acera na gwaracnje, dzis mija czas 2 tygodnie od tego czasu, a sprzedawca twierdzi ze za naprawę Acer wystawilo rachunek. Pytam sie jak to mozliwe, przeciez jest gwarancja. Ta sprawa mnie zaczyna juz irytowac, najpierw stwierdzono ze komputer nie ma gwarancji, potem ze obudowa byla peknieta, jak oddalam laptopa bez najmniejszej rysy.

Czy mam prawo rękojmi po upływie 2 tygodni? Firma, ktora sprzedala mi komputer odmawia wsparcia i uwaza ze sama powinna sobie to załatwiac, bo oni są tylko posrednikami.. Jak to wygląda prawnie?

Re: Laptop na gwarancji, za ktora musze zapla

[cytat="ania83k"] Pytam sie jak to mozliwe, przeciez jest gwarancja. [/cytat]
No i co sprzedawca na to?

Re: Laptop na gwarancji, za ktora musze zapla

[cytat="Kaziutek"]No i co sprzedawca na to?[/cytat]

Sprzedawca ze postara sie sprawe wyjaśnic, ale twierdzi ze robi to grzecznościowo bo sama powinnam to sobie załatwić. Mineło własnie 2 tygodnie od czasu oddania. Czy mam prawo żądać rękojmi?

Więc zareklamuj z Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, żeby łaski nie robił.
A w sprawie obudowy, jeżeli nie został spisany w sklepie protokół przyjęcia z zaznaczeniem ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, to stałbym na stanowisku, że w momencie przekazywania ich nie było.

[cytat:2hpmnyjt]Czy mam prawo rękojmi po upływie 2 tygodni? [/cytat:2hpmnyjt]
Przyznaję, że tego pytania nie rozumiem.

[cytat="Kaziutek"][cytat:397uyv3r]Czy mam prawo rękojmi po upływie 2 tygodni? [/cytat:397uyv3r]
Przyznaję, że tego pytania nie rozumiem.[/cytat]

Konkretnie chodzi o to czy mam prawo żądania zwrotu pieniędzy po upływie tego terminu?

Nie :) Proszę przeczytać ustawę przytoczoną w wypowiedzi Kaziutka.

Powrót