Laptop/Uszkodzenie podczas serwisu

• Autor wątku Autor wątku Cegi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cegi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Chciałbym przedstawić swój problem, w którym myślę, że pomożecie. Natomiast dnia 27.01.15 zaniosłem sprawnego laptopa firmy Dell do serwisu komputerowego, gdzie mieli wgrać sterowniki oraz nowy system. Powiedziano mi że koszt takiej usługi to od 70 do 100zł oraz, że może to potrwać 1 dzień. Dziś tj. 29.01.15 dzwonię do serwisu z pytaniem czy laptop jest gotowy do odbioru, niestety powiedziano mi, że są komplikacje z moim komputerem i prawdopodobnie dysk twardy uległ uszkodzeniu. Bardzo zdziwiła mnie ta wiadomość, gdyż dałem sprawny komputer. Z rozmowy wynika, że będę musiał pokryć koszta dużo droższej naprawy, o której nie było mowy, gdy oddawałem sprzęt. Jeśli oddałem sprawny komputer, a podczas pracy serwisanta został uszkodzony dysk twardy to kto powinien pokrywać koszt naprawy ? Nie chcę zostać naciągnięty przez serwis do dużo kosztowniejszej naprawy. Czekam na odpowiedzi i pomoc.

Tak naprawdę zależy to od tego jaka jest przyczyna uszkodzenia: dysk miał wadę lub został uszkodzony np. z powodu wstrząsu w serwisie. Teoretycznie serwis jako profesjonalna firma powinien zwrócić uwagę na ew. wady dysku i wcześniej o nich poinformować.

podejrzewam ze dysk miał wady w postaci uszkodzonych sektorów i podczas instalacji wyszło ze są problemy z zainstalowaniem systemu.
jaki był powód instalacji nowego systemu.

Powrót