Laptop wraz z windowsem tyle że piratem.

• Autor wątku Autor wątku TspawaczT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TspawaczT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mój ojciec kupił sobie laptopa w grudniu ubiegłego roku. Kupił go w sklepie komputerowym sprzedającym komputery drukarki itp. Problem w tym że jest tam windows 8, nie dość że działa to makabrycznie wolno to dodatkowo zadzwonił do mnie i zapytał co ma zrobić jeżeli wywala mu tablice aby wpisać kod produktu windows. Gdy wróciłem do domu okazało się że ani na laptopie ani na pudełku nie ma naklejki z kodem ani z płytą, Gdy zadzwoniłem do sklepu za pierszym razem powiedziano mi że laptop powinien działać i nie należy przejmować się tą tablicą, Teraz jednak, doszło do tego że prawie nie da się z komputera kożystać raz że muli dwa że co któreś włączenie laptopa blokuje dostęp do pulpitu. Znowu wróciłem do domu i okazuje że ten windows nie może być oryginalny, Zadzwoniłem do sklepu i dowiedziałem się że pewnie windows został dodany jako prezent. Windows 8 piracki został dodany jako prezent. Co on teraz zrobić, ma prawo zwrócić tego laptopa lub domagać się zmieni windowsa czy nie wiem co? Piszę tutaj bo nie rozumiem tego jak może sklep sprzedać coś nielagalnego.

Do Windows 8 nie ma dostarczanych naklejek z kluczem, producenci często nie dołączają też fizycznych nośnikow, a jedynie partycję recovery.

Zawsze możesz się zwrócić do Microsoft z prośbą o weryfikację posiadanej kopii.
Jeśli laptop był sprzedawany bez systemu operacyjnego, a system faktycznie dodał sprzedawca, to możesz zgłosić to do Microsoftu...

Jeśli sprzęt na dokumencie sprzedaży jest opisany jako posiadający Windows, i potwierdzi się nieoryginalność - kwalifikuje się to do rękojmi.

Nie ani w umowie ani na laptopie nie ma napisane ze laptop jest z windowsem. osobnej partycji dla systemu nie ma. I jeszcze pytanie co jest ,,rękojma?,,. Przepraszam za moją niewiedzę.

Sklep widocznie zainstalował próbną wersję Windows na 30 dni. Po tym okresie trzeba system aktywować kluczem produktu lub usunąć.

Czyli co? oni są święci?

Czyli podsumowując - kupiłeś sprzęt bez Windowsa (bo jak sam twierdzisz, żaden z dokumentów nie potwierdza jego obecności w zestawie), a to że jakaś kopia została wgrana nie daje ci praw do zwrotu laptopa lub dochodzenia roszczeń.

Koszt licencji Windows to ok. 400 zł - szczerze wątpię, żeby ktokolwiek dał ją jako prezent do notebooka, gdzie przeciętna wartość notebooka to 3-3.5k.

Zaś co do naklejek - to przepraszam, ale szybkie myślenie daje znać o sobie. W przypadku licencji preinstalowanej na sprzęcie przez producenta faktycznie naklejek nie ma (jest tylko logo Win8, a klucz produktu jest zaszyty w biosie), zaś w przypadku Windowsa dokupowanego u sprzedawcy otrzymujesz płytę instalacyjną i certyfikat w postaci nalepki.

Czy są święci - nie wiem. Nie znam żadnego, większość z takowych żyła podobno dawno temu...

To jest jakiś firmowy laptop? Ma ma spodzie taką granatową hologramową naklejkę z napisem Win8?

Powrót