Laptop z Allegro uszkodzone sektory

• Autor wątku Autor wątku ligeza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ligeza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Zakupiłem laptop na allegro z opisem jako sprawny, okazało się że ma on ponad 240 realekowanych sektorów oraz wartość "Reallocated event cound=21". Sprzedający upiera się, że w serwisie sprawdzili laptop i że jest on w pełni sprawny i serwis stwierdził również że nie przeszkadza to w żaden sposób w użytkowaniu, ale nie ma na to żadnego dowodu. Sprzedający (osoba prywatna) powiedział aby odesłać laptop, a serwis ma wystawić odpowiednią opinię. Czy przy takich parametrach SMART może ona wystawić zaświadczenie że komputer jest sprawny? Pytam bo nie chcę się pakować w dodatkowe koszta wysyłki. I czy na podstawie tego można reklamować ten laptop jako niezgodny z opisem? Dodam również, że zamieszczone jest zdjęcie z menadżera urządzeń, gdzie widoczne są dwie karty graficzne, przy czym jedna podpisana jako "Podstawowa karta graficzna microsoft" i jak się okazało jest to prawdopodobnie uszkodzona dedykowana karta graficzna. Czy na tej podstawie można również reklamować, jeśli w parametrach laptopa w opisie nie jest o niej nic napisane, że laptop takową posiada?

@ligeza:

Bad sectory na dysku świadczą o jego naturalnym zużyciu, nie o awarii - samemu posiadam dysk który ma wg. Smarta kilkadziesiąt realokowanych sektorów i działa OK (inna sprawa że ważne dane wolę trzymać na innym), IMHO nie ma mowy żeby w przypadku używanego produktu reklamować na tej podstawie cokolwiek (dysk równie dobrze może paść jutro jak i za 10 lat - ilość badów nie świadczy o tym jednoznacznie), inna sprawa w przypadku nowego.

Co do karty - pytanie czy realnie jest tak jak piszesz czy po prostu poprzedni właściciel źle zainstalował sterowniki - tutaj musiałbyś się najpierw upewnić.

Pozdrawiam.

A co za różnica czy sterowniki są poprawne? W ofercie sprzedaży dedykowanej karty nie było, więc jej działanie bądź nie, moim zdaniem, reklamacji nie podlega, o ile nie wpływa na działanie reszty komputera.

Abrakadabra3210 napisał:
A co za różnica czy sterowniki są poprawne? W ofercie sprzedaży dedykowanej karty nie było, więc jej działanie bądź nie, moim zdaniem, reklamacji nie podlega, o ile nie wpływa na działanie reszty komputera.

W opisie aukcji również nie ma że laptop posiada głośniki, a takowe przecież są. Jest natomiast informacja że laptop jest sprawny, więc spodziewał bym się że wszystkie podzespoły w nim zamontowane działają poprawnie.

I w takim razie czy kupując jako osoba prywatna od innej osoby prywatnej obejmuje mnie rękojmia, czyli jeżeli powiedzmy dysk za miesiąc przestanie działać, to czy wtedy mogę domagać się naprawy?

Zgodnie z art. 556 § 1 kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli:

rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy

Moim zdanie dysk z uszkodzonymi sektorami ponad wartość graniczną wyznaczoną przez producenta zmniejsza wartość sprzętu. Dlatego chciałem się dokładnie dowiedzieć jak to jest.

@ligeza:

Moim zdanie dysk z uszkodzonymi sektorami ponad wartość graniczną wyznaczoną przez producenta zmniejsza wartość sprzętu. Dlatego chciałem się dokładnie dowiedzieć jak to jest.

Ale przecież dysk działa - to że jest zużyty to fakt, ale działa i tak na prawdę nie ma pewności kiedy działać przestanie, dlatego IMHO nie ma opcji na to się powoływać - trochę tak jakbyś kupił auto i okazało się że opony są na granicy zużycia, mimo to są nadal sprawne.

Można poczekać co bardziej obeznani w prawie ludzie napiszą, ale patrząc na ton wypowiedzi z innych postów - jak i na cytowane wyroki sądów (w tym najwyższego), kupując rzecz używaną trzeba się po prostu liczyć ze zużyciem elementów.

Pozdrawiam.

Powrót