Leasing - co po ratach?

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam.

Nie widziałem gdzie zamieścić ten topic, więc zamieszczam go tutaj. Jeśli jego miejsce jest gdzie indziej, prosiłbym o przeniesienie wątku.

Chciałem się zapytac o kwestię rat leasingowych - czy mogę przestać płacić raty leasingowe i oddać samochód firmie leasingowej ( przypuśćmy że tracę źródło dochodu).

Sprawa wygląda tak, że moja jednoosobowa firma przynosi mi stratę ( więc nie wiem czy na takich warunkach mi dadzą leasing), ale chciałbym wnieść go własnie (samochód) do tej firmy.

Jestem też w zarządzie sp. z o.o., tam mam wystarczającą pensję do spłaty rat leasingowych. Ale co się stanie, jeśli z jakichś powodów zrezygnuję z zarządu?
Zabierają mi samochód, czy moze mogę go sprzedać i oddać resztę niezapłaconych rat?

Pomóżcie.

Pozdrawiam.

Nie możesz go sprzedać - samochód w leasingu nie jest Twoją własnością. Leasing to - plus minus - umowa wynajmu: płacisz czynsz miesięczy, nie kupiłeś tego samochodu. Zazwyczaj (choć nie zawsze) umowy leasingowe przewidują możliwość wykopienia przedmiotu leasingu po zakończeniu umowy; po wykupie, i tylko wtedy, samochód staje się własnością leasingobiorcy. Jeśli przestaniesz płacić raty, to leasingodawca zabierze samochód, a Ty nie odzyskasz niczego z zapłaconych wcześniej pieniędzy. W umowie powinno to być napisane...

A jak wygląda wykupienie takiego auta w leasingu?
Auto nie staje się moją własnością po zapłacie ostatniej raty leasingowej?

Proszę przeczytać swoją umowę, tam powinno być wszystko wyjaśnione.

Dziękuję Pani Januszu, wszystko już wiem.
Umowy nie mam, nie leasinguję, pytam z ciekawości.

Powrót