Leasing - niezgodność auta

• Autor wątku Autor wątku AndrzejGi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AndrzejGi

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witajcie,
Tak się składa, że postanowiłem dokonać zakupu w leasingu mini Vana - ( używanego ). Firma leasingowa była w posiadaniu takiego auta. Poprosilem o oferte i otrzymałem wyceny, dane auto itp.
Zainteresowałem sie tematem i pojechałem na oględziny auta. Tak się składa, że auto zgadzało sie z tym co bylo w ofertach. Zdecydowalem sie więc na zakup i po wpłaceniu pierwszej wpłaty podpisałem umowę. Odebrałem auto i dopiero podczas kontroli policji wypomniano mi że auto ma oświetlenie przednie i tylne USA - nie można tego używac w UE. Przyznam, że nie zwróciłem na to uwagi przy odbiorze skoro otrzymałem dowód rejestracyjny z waznymi badaniami technicznymi.
Problem jednak jest również z ilości osób jakie auto może przewozić. Otóż w ofertach składanych do nas przez tą firmę podawano, że auto jest 7 osobowe. Okazało sie podczas w/w kontorli , że auto legalnie może przewozić tylko 2 osoby. Tak jest wpisane w dowodzie. Zgłosiłem problem na pismie do firmy leasingowej ale nie otrzymałem odpowiedzi. Podczas rozmowy telefonicznej otrzymałem od nich informację, że nie mają obowiązku odpowiadania pisemnego na takie i podobne sprawy.
Po za tym to wydaje mi się, że oni po prostu wypieli sie na mnie.
Zastanawiam sie co z tym zrobić. Wiem, że jest w tej sprawie troche mojej winy poniewaz nie sprawdziłem wszystkigo dokładnie.
Auto chciałbym zatrzymać ale potrzebuję mieć je zarejestrowane na 7 osób legalnie lub też jako ciężarowe ( 2 osoby + ładunek ) ale w taki sposób aby był VAT - 1.

Jak waszym zdaniem mam ich zmusić do działania ????
-

WITAM, zostaje tylko zwrócenie się o pomoc do Praw Konsumenta, bo firma to totalny przekręt zrobiła!!!! życzę powodzenia

Powrót