Leasing samochodu, wykup - skutki PIT i VAT

• Autor wątku Autor wątku boromir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boromir

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Witam serdecznie formumowiczów.

Mam pytanie dotyczące skutków podatkowych wykupu samochodu po zakończeniu umowy leasingu operacyjnego, a następnie sprzedaży tego samochodu. Sytuacja wygląda następująco.

Prowadzę jednoosobową DG, KPiR, VAT. Umowa leasingu operacyjnego samochodu osobowego zawarta na 24 miesiące. Wartość wykupu - 700 zł netto. VAT został odliczony (60%, nie więcej niż 6000 zł), raty leasingowe zaliczane w KUP.

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, jakie skutki podatkowe (PIT, VAT) rodzi wykup przedmiotu leasingu za wspomnianą kwotę 700 zł netto? Domyślam się, że odliczam znowu 60% VAT, a resztę zaliczam do KUP.

I co dalej, jeśli sprzedam taki samochód? Co zrobić z VATem, który odliczyłem od wszystkich czynszów leasingowych? Jak zaksięgować przychód? Od czego zapłacę PIT? Przeglądając różne fora, natknąłem się na sugestię, że użytkując taki samochód dłużej niż 6 miesięcy, uniknę zapłacenia podatku przy sprzedaży. Czy to prawda?

Od wykupu nie odlicza się VAT - to jest wciąż ten sam samochód, w sumie od opłaty inicjalnej, rat i wykupu możesz odliczyć nie więcej niż 6000 zł; skoro tyle już odliczyłeś, od wykupu odliczenie nie przysługuje. Toteż wartość wykupu wchodzi w koszty w kwocie brutto.

Przy sprzedaży należy wystawić fakturę VAT z podatkiem 22% (VAT był odliczany od tego samochodu i nie ma tu znaczenia, że nie od całości jego wartości), w przychody (rubryka pozostałe przychody w KPiR - naturalnie zakładając, że raty leasingowe i wykup poszły w pozostałe koszty, a nie w zakup towarów) wchodzi wtedy oczywiście kwota netto. Nie ma możliwości, żeby sprzedaż samochodu nie weszła w przychody, skoro koszty nabycia i eksploatacji zostały wliczone do firmy, a samochód jest w firmie użytkowany.

Powrót