Leczenie w Polsce

• Autor wątku Autor wątku trutkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trutkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
A wiec sprawa wyglada tak pracuje w Niemczech i jestem ubezpieczony w AOK przyjechałem do Polski i złamałem noge gdy zabrano mnie do szpitala trafilem na blok operacyjny a moja małżonka dała moja stara karte z NFZ i o dziwo zadziałała teraz nie wiem jak sprawe dalej rozwiazać ,wyszedłem ze szpitala i mam isć na kontrole czego potrzebuje aby sie zarejestrować z AOK czy sama karta wystarczy oraz jezeli chodzi o L4 to czy normalne polskie L4 wystarczy . Kto ma powiadomic AOK o moim leczeniu w Polsce ,pracodawca któtym jest polska agencja działajaca w Niemczech czy mam zrobić to osobiscie gdyż za pierwsze 6 tyg otrzymalem zapłate od pracodawcy dalej ma płacić AOK i nie wiem jak sprawe rozwiązać.

AOK akceptuje zwolnienia lekarskie wystawione zarówno w Niemczech jak i w Polsce.
Musisz tylko pamiętać że musi to być zwolnienie na druku ZUS-ZLA a nie zwykłe zaświadczenie lekarskie bo często lekarze takie chcą wypisywać - innego niż na druku
ZUS-ZLA w AOK Ci nie przyjmą. Aby wystawili Ci w Polsce takie zwolnienie lekarskie musisz posiadać numer który lekarz musi wpisać w rubryce NIP - numer ten powinien Ci podać pracodawca - jest to taki odpowiednik naszego nr NIP tylko krótszy.
Zrób sobie ksero tego zwolnienia i zachowaj dla siebie a oryginał musisz wysłać do Twojego pracodawcy w Niemczech w ciągu 7 dni - najlepiej pocztą listem poleconym.
Możesz także wysłać skan tego zwolnienia na maila Twojego zakładu pracy a następnie pocztą - ja tak zrobiłam po to by poinformować ich jak najszybciej o powodzie nieobecności.
Pracodawca przekazuje zwolnienie do AOK a oni tak jak już wspomniałeś przejmują obowiązek zapłaty.
Moja rada... Gdy wyślesz już zwolnienie do Niemiec zadzwoń po jakimś czasie do AOK i upewnij się czy napewno wpłynęło od pracodawcy.
Tu masz wszelkie informacje i dane kontaktowe do AOK :
Kontakt – AOK Nordost – Twojej Kasie Zdrowia | Kontakt – AOK Nordost – Die Gesundheitskasse für Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern

trutkowski
a moja małżonka dała moja stara karte z NFZ i o dziwo zadziałała teraz nie wiem jak sprawe dalej rozwiazać ,wyszedłem ze szpitala i mam isć na kontrole czego potrzebuje aby sie zarejestrować z AOK
Mając ubezpieczenie w Niemczech nie możesz posługiwać się Polską kartą to ( oszustwo)

Jak napisal Marian, zupelnie niepotrzebnie zaczales kombinowac z ta lewa polska karta NFOZ zamiast pokazac karte AOK, na ktora przysluguje leczenie w Polsce w razie nagdlych przypadkow.

Teraz bedziesz musial wszystko odkrecac

Powrót