Legalizacja spektakularnego portalu.

• Autor wątku Autor wątku zapaleniec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapaleniec

Użytkownik
Odpowiedzi
332
Witam

Chciałbym otworzyć portal z prawdziwego zdarzenia typu bux.to

Portale tego typu uznawane są za nielegalne. Osobiście nie znam dokładnej przyczyny lecz domyślam się iż chodzi o pewnego typu piramidkę finansową.

OPIS PORTALU:

Reklamodawca:
Reklamodawca wybiera ilość wyświetleń reklamy, oraz treść reklamy po czym dokonuje płatności. Administracja po opłaceniu takie reklamu umieszcza w serwisie.

Użytkownik:
Użytkownik rejestruje się w portalu celem osiągnięcia korzyści materialnych, mianowicie za każde kliknięcie w wyświetlające się reklamy otrzymuje powiedzmy 1grosz, reklama wyświetla się przez określony czas, po czym premia zostaje dopisana do konta. Pieniądze użytkownik może wypłacić po osiągnięciu minimum np: 10zł.

Dodatkowo użytkownik ma możliwość (moim zdaniem w tym tkwi nielegalność) polecania programu innym. Jeśli polecona osoba zarejestruje się i zarobi powiedzmy 10zł, to osoba polecająca dostaje jakiś % od zarobków poleconego np: 5zł (50%)

Kolejna sprawa to konta premium, użytkownik może wykupić sobie konto premium np: 1 miesięczne, dzięki czemu przez miesiąc będzie on zarabiał więcej o X% (np 50% więcej za każde obejrzenie reklamy) dodatkowo ma szybsze wypłaty oraz inne korzyści.

Dodatkowy temat, to możliwość wykupienia poleconych przez użytkownika. A więc dla przykładu Basia aby więcej zarabiać kupuje paczkę 10 poleconych (np: za 20zł) celem inwestycji, bowiem te 10 osób od teraz będzie zarabiać na swoje konto, zaś te 50% powędruje na konto polecającego (w tym przypadku konto Basi.)

Co o tym sądzicie? Gdzie jest ten haczyk "nielegalności" serwisu i czy da radę go obejść lub nagiąć.
Chciałbym otworzyć tego typu portal legalnie rejestrując go w moją działalność gospodardczą.

Proszę o porady, opinie i podpowiedzi.
Serdeczne dzięki.
Wesołych Świąt :winko:

To ma sens jeśli serwis będzie miał prawdziwych reklamodawców, a nie jak zagraniczne PTC typu "bux.to", gdzie użytkownik na wypłate $10 czeka 3 lata. Gdy reklamodawcy beda placili po 2 centy za 1 wejście na ich strone, można z tego 1 cent przeznaczyć na usera i drugi cent na jego poleconego. wtedy administracja nic nie zarabia, zarabiają jedynie na tym że ktoś kupi premium do konta (właściwie to premium daje możliwość wzięcia po 1 cencie za wejście poleconego na strone reklamodawcy, bo bez premium serwisy tego typu proponują 0.5 centa za wejście poleconego.) Wtedy to ma sens, i administracja takeigo portalu może zarobić troche kasy na tych "premium", ale jak już mówiłem to by miało sens tylko wtedy gdy reklamodawcy będą płacili na bieżąco. Na dzień dzisiejszy nie widze tego typu serwisów z prawdziwymi reklamodawcami.. może dlatego że mało profesjonalnie podchodzą do tego administratorzy tych serwisów... zresztą za dużo pisania o tym.. moje gg napisze ci na PM, napisz do mnie a porozmawiamy o tym konkretniej bo tak sie skłąda że mam w tym ogromne doświadczenie ;)

Wydaje mi się że nie chodzi tu o rzeczywistych reklamodawców, bo to raczej nie ma znaczenia od strony prawnej.

Może wysoki stopień ryzyka jak w przypadku HYIP ? Jest tu nielegalny? Jak wiemy buxy nie istnieją z reguły więcej niż 1 miesiąc choć zdarzają się wyjątki.

Chciałbym postawić coś na stałe, legalnie by spać spokojnie :)

bux staje sie piramidą dopiero gdy w grę wchodzą sztuczne reklamy, boty, i naciąganie klientów. a zanim to sie stanie, czy taka działalność będzie legalna czy nie, pasowało by sie spytać kogoś z urzędu skarbowego, zanim zaczniesz prace nad takim portalem ;)

Wypowie się ktoś jeszcze na ten temat?

Czy może udać się do prawnika w celu wnikliwszego omówienia tego przedsięwzięcia? Nie chciał bym inwestować w coś za co później mogę ponieść jakiekolwiek konsekwencje prawene.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Do prawnika? Za porade zapłacisz 100 zł. Nie ma sensu, zadzwoń do US i ci za darmo to samo powiedzą.

To nie jest kwestia US, nie pytam o poradę skarbową tylko prawną.

Można prosić kogoś o pomoc?
Pozdrawiam

Ale to jest całkiem dobra rada - zwróć się z prośbą o interpretację do właściwego US :-)
Cała sprawa bowiem rozbijać się będzie o to, kto będzie odprowadzać podatki od tych pieniędzy i na jakich zasadach :-)

Takie kwestie pracownikom US nie są znane. Raz oniemal zapłaciłem karę, ponieważ pracowniczka nie rozumiejąc o co mi chodzi, przyznała rację a mimo to była w błędzie, co przełożyło się na moje późniejsze problemy z US.

Podatki ja płacę, to normalne że portal musi zadbać o wszystko.

Chodzi mi o kwestie prawne, piramidki finansowe itd, to nie ma nic wspólnego z US

Ale mowa o takiej interpretacji na piśmie - nie otrzymasz wtedy kary, skoro masz papier...
Mądre powiedzenie mówi: im więcej papieru, tym czystsza d***. Pamiętać o tym trzeba również uzyskując opinię z jakiejś instytucji :-)

Powrót