Legalna sprzedaż serwisów internetowych

• Autor wątku Autor wątku wiciu010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiciu010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Posiadam kilka serwisów internetowych. Zamierzam je sprzedać. Pomyślałem, żeby wystawić je na allegro. Jednak nie mam działalności gospodarczej, więc nie będe mógł wystawić fvat. Jak wszystko dokładnie załatwić (jaki podatek odprowadzić) żeby Skarbówka nie mogła się przyczepić?

Sprzedajesz tak jak rzecz po prostu, jeśli wartość sprzedaży przekroczy 1000 zł płacisz za to bodajże 2 % podatku od czynności cywilno prawnych, jeśli nie, to nie płacisz. Tak by to wyglądało, jeśli zamierzasz sprzedaż jeden serwis, natomiast jak więcej, to pewnie ta sama zasada, tyle tylko że wartość sprzedaży się pewnie sumuje. Np. 600 zł + 1300 zł + 4000 zł + 450 zł + 2300 zł = suma -> [suma - (suma x 2%)] - to jest Twoja kwota, którą masz już po opodatkowaniu. A kwotę ogólną - suma - wpisujesz pewnie jako : Inne dochody, jak dobrze pamiętam, w Twoim PIT to jest rubryka nr 5, jeśli się mylę ktoś mądrzejrzy mnie poprawi :))

OK. A w jakim czasie od sprzedaży muszę zapłacić ten podatek? I jak to wygląda? Idę do urzędu i płace czy wypełniam jakiś druk specjalny?

To jest w PIT37 i tam masz rubryke, inne dochody otrzymywane z umów, o dzieło, zlecenia, nie pamiętam jak dokładnie brzmi ten zapis, ale tam możesz sobie też to pewnie spokojnie dodać, raz w roku się to składa, ale dojdzie jeszcze PCC podatek od czynnosci cywilnoprawnych, tylko wtedy gdy wartosc sprzedanej rzeczy przekracza 1000 zł, 2% wtedy się placi i juz tego nie doliczasz chyba do PIT37 w zeznaniu rocznym, tyle pamiętam. Zatem by wychodzilo na to chyba ze jak sprzedaz www stronę za mniej niż 1000 zł to nie placisz PCC, ale za to musisz ujawnic dochod w ogolnym zeznaniu.

niemniej jednak sugerowalbym Ci zasiegnac rady kogos kto sie tylko tym zajmuje, odpowie Ci bardzo rzetelnie na to pytanie, nie zapomnij sie wrocic na forum i o tym napisac, polecam telefon do Krajowej Informacji Podatkowej, mozesz tam anonimowo zasiegnac informacji na ten temat

pozdr

Powrót