Legalna strona www, LINKI do pliku .flv

• Autor wątku Autor wątku matrik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matrik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam

Gnębi mnie prawdziwa odpowiedź na temat legalności umieszczanych linków na mojej stronie internetowej do plików .flv, dokładnie generowanych aby pobrać na swój komputer z hosta megavideo.com.
Jeśli legalne jest pobieranie to i czy odtwarzanie tego filmu jest legalne w autorskim playerze flv, dodatkowo zamieszczona w regulaminie informacja na temat lokalizacji pliku filmu.

I jaka powinna być treść bezpiecznego regulaminu aby nikt niewyskoczył z tekstem np w emailu albo na gg: "Jeśli nie zamkniesz strony za jakiś czas to zgłosze ją na policje." <- moze to być konkurencja i jak wykozystac to przeciwko niej? majac dowod na serwerach gadu-gadu jesli serwis gadu-gadu archiwizuje takie wiadomości jako dowód bezprawnego oskarżania niewinnego.

Pozdrawiam i dziękuje odrazu za zainteresowaniem sie tematu :)

Witam,

ten link to jak rozumiem jest deep-link do konkretnego filmu. A odtwarzanie "w autorskim playerze flv" odbywa się na Pana stronie w napisanym przez Pana odtwarzaczu?

deep-link to chyba linki do podstron, stron serwisu jakiegos. ale link tutaj by byl tylko do pliku tylko do pobrania bo odtwarzacz potrzebuje wlasnie takiego linku.

Odtwarzacz: JW Player

mam tu kawalek SS strony która wlasnie tak ma i o to mi chodzi:
45224202.jpg

i czy to jest legalne i jaki powinien byc do tego rozbudowany regulamin, poniewaz niechce miec nielegalnej stronki.:)

Witam,
Jeżeli tworzysz stronę, podmiot w jakiś sposób odpowiedzialny do postępowania karnego o x w zależności od popełnionego czynu, ale większość można obejść, bądź wcale nie są ścigane prawem jak je dobrze nazwiesz, nie jestem jakimś prawnikiem, ale mam trochę doświadczenie w tych sprawach.

Podzielmy podmiot na 4 strony:
- Strona (Wyświetlanie informacji)
- Serwer (Przetrzymywane pliki)
- Użytkownik pobierający informacje z serwera za pośrednictwem strony
- Użytkownik wysyłający plik na serwer

Kto jest odpowiedzialny?
- Użytkownik, który pobiera i odbiera informacje/plik. Robi to na własną odpowiedzialność, gdzie pkt w regulaminie - Można pobrać tylko i wyłącznie wtedy kiedy mamy oryginał "produktu". A po stronie serwer: wgrywasz na własną odpowiedzialność, my nie mamy nic z tym wspólnego.
- Strona - podmiot, który nie jest odpowiedzialny i nieświadomy. Bo przecież nie wie, kto ma oryginał a kto nie. A nie jest odpowiedzialny za treści dodawane przez użytkowników, nie musi ich moderować.
- Serwer - prosta odpowiedź od strony administratorów: Administracja nie jest odpowiedzialna za pliki zamieszczane przez użytkowników.

Przykład: RapidShare(choć ma problemy to trzyma się dobrze)
megavideo.com - Tutaj twoja strona, rozumiem, że o taką chodzi.
The Pirate Bay - Jakby był nielegalny to by nikt go nie kupił za ponad 7milionów $.

Witam,

w ogólności prawo do rozpowszechniania utworu ma:
1. jego autor
2. osoba posiadająca majątkowe prawa autorskie do utworu na danym polu eksploatacji (w tym przypadku rozpowszechniania w Internecie)
3. osoba posiadająca licencję na rozpowszechnianie utworu na danym polu eksploatacji (j.w.) udzieloną odpowiednio przez autora / właściciela majątkowych praw autorskich do utworu
Trzeba pamiętać, że każda treść (w tym i film) mająca charakter utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych jest chroniona prawami autorskimi z mocy ustawy.

Jeśli chodzi o deep-link do strony na której umieszczony jest utwór lub do utworu to interpretacja prawna w naszym kraju jest podzielona. W większości jednakże jest to uważane za rozpowszechnianie utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - pole eksploatacji Art. 50.3.

Wyłączenie odpowiedzialności admina za nielegalne treści zamieszczane na stronie przez użytkowników określone jest w ustawie o świadczeniu usług drogą elektroniczną Art. 14. Wyłączenie skutkuje do momentu otrzymania przez admina wiarygodnej informacji o naruszeniu prawa przez użytkownika serwisu.

Powrót