legalne oprogramowanie w firmach

• Autor wątku Autor wątku basia8005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia8005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, mam pytanie odnośnie legalnego oprogramowania w firmie.
Chciałabym zainstalować na komputerze firmowym z systemem MS Windows 98 program typu FastStone Image Viewer jest to program do przeglądania zdjęć, w umowie jest napisane :
FastStone Image Viewer, MaxView and Photo Resizer are provided as freeware for private (non-commercial) or educational (including non-profit organization) use. In these cases, you are granted the right to use and to make an unlimited number of copies of these programs. However, for commercial use, it is required to purchase a license.
Nie bardzo jest to dla mnie jasne, co oznacza ta umowa - non - commercial - znaczy że nie można używać w firmach czy nie można.

Drugi program- podatki.pl ściągnięte ze strony www do rozliczania podatków w firmie.

Trzeci program do rozliczania pitów, program ten udostępniony był na płycie razem z gazetą prawną, w licencji tego programu jest napisane, że można używać do rozliczania siebie i bliskich, ale nie można z tego programu czerpać żadnych korzyści finansowych. Czy można używać go legalnie na firmowych komputerach ?
Dziękuję za odpowiedź.

Posiadanie takiego programu w firmie jest w moim przekonaniu używaniem komercjalnym, pomaga w osiąganiu dochodów - a więc korzyści majątkowych.

Faktem jest, że jest to firma zajmująca się usługami niezwiązanymi z grafiką itp. także nie odnosi żadnych korzyści materialnych z używania tych programów, przynajmniej jeśli chodzi o program do grafiki, którego chcę używać wyłącznie do przeglądania własnych zdjęć.

[cytat="basia8005"]Faktem jest, że jest to firma zajmująca się usługami niezwiązanymi z grafiką itp. także nie odnosi żadnych korzyści materialnych z używania tych programów, przynajmniej jeśli chodzi o program do grafiki, którego chcę używać wyłącznie do przeglądania własnych zdjęć.[/cytat]
Basia: wszystko zależy... Jeśli jesteś pewna, że nikt nigdy nie będzie przeglądał zdjęć wytworzonych przez firmę bądź związanych z jej działalnością , albo dokonywał ich korekt przy użyciu tego programu, to zainstaluj. Osobiście doradzam jednak oprogramowanie o "czystej" i jasnej licencji np Irfanview.
Przy okazji korzyść majątkowa polega nie tylko na zwiększeniu aktywów, ale również na zmniejszeniu pasywów, więc tak naprawdę wykonanie przy użyciu tego programu jednej z czynności o których pisałem wyżej może (oczywiście teoretycznie) skutkować odpowiedzialnością na podstawie art.278 par2 lub 293kk.

[cytat="basia8005"]
Trzeci program do rozliczania pitów, program ten udostępniony był na płycie razem z gazetą prawną, w licencji tego programu jest napisane, że można używać do rozliczania siebie i bliskich, ale nie można z tego programu czerpać żadnych korzyści finansowych. Czy można używać go legalnie na firmowych komputerach ? [/cytat]
Nie nie można jak powiedziałem korzyść majątkowa polega tak na zwiększeniu aktywów jak i na zmniejszeniu pasywów. A mówiąc po ludzku. W pierwszym przypadku korzyść polega na zarobieniu w drugim na braku konieczności wydania pieniędzy.(nie wydajesz pieniędzy na zakup i to jest Twoja korzyść)

[cytat:24u0p2yz]Nie nie można jak powiedziałem k[/cytat:24u0p2yz]
Ja bym miał do tego całkowicie odmienne podejście.. i do tego zgodne z prawem . Skoro programu nie można użyc do działalności komercyjnej to nie znaczy , ze ten program ni e może być zainstalowany w firmie i używany.
np. wspomniana przeglądarka graficzna . prawo mi nie zabrania w pracy przeglądanie ładnych babek na serwerach np. w Tajlndii.
Trudno mieć zastrzeżenia prawne jak np. oglądam oferty dla firm ( w formacie graficznym ) be z możliwości edycji ..
Gdy bym tym programem tworzył ingerował w pliki graficzne i z tego tytuły bym je włączał do działalności gospodarczej naruszyłbym licencje a w konsekwencji mógłbym naruszyć prawa autorskie i pokrewne..

Powrót