Legalnosc megawideo

• Autor wątku Autor wątku wik1784
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wik1784

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich bardzo serdecznie ostatnio zainteresowała mnie sprawa legalnosci for warezowych ale niemam zamiaru tutaj poruszac tego tematu poniewaz jest on opisany na łamach tego portalu. Chciałbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa serwisów (typu megavideo które oferuja mozliwosc ogladania filmów bez pobierania wprost w przegladarce) od strony praw autorskich. Czy mozna to by wrzucic do jednego worka z warezem??

Nie znam tego serwisu, ale na pierwszy rzut oka wygląda mi jak Youtube. Dla oglądacza z punktu widzenia prawa autorskiego nie ma tu nic nielegalnego. Można spokojnie oglądać wszystko to co jest na tej stronie zamieszczone.

hmm, a skąd porównanie do warezu?

Serwis ten działa na mniej więcej takie zasadzie:
wrzucasz bezpośrednio plik wideo (a więc nie spakowany) na megaupload i możesz go przeglądać online (jak na youtube), tylko tam nikt nie sprawdza (?) legalności wrzucanych plików i stąd zapewne pytanie.

OK, ale dla oglądania nie musimy mieć świadomości czy plik został umieszczony legalnie (za zgodą twórcy/producenta) czy też nie. Jeśli ktoś zapyta: czy mogę wrzucić plik na serwer, to odpowiem: jeśli właściciel się zgodził.

A jesli posiadam forum na którym mozna takie filmy online ogladac?? Czy łamie prawo??

Na forum ktoś to wrzuca, więc udostępnia innym w pewnym zakresie. Tutaj kwestia odpowiedzialnosci za deep-link jak się wydaje miała by miejsce.. bylo juz - opcja szukaj. Aczkolwiek trzeba takie okoliczności rozpatrywać indywidualnie.

Powrót