legalność substancji psychoaktywnej - DMT

• Autor wątku Autor wątku kubaj0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

kubaj0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Ciekawi mnie jedna kwestia. Otóż DMT znajduje się na wykazie środków odurzających w grupie I-P
Więc wszystko, co zawiera ten alkaloid jest nielegalne?
Czyli, że Szkółka Bylin DobrePole diluje: http://byliny.biz/gatunki/phalaris_arundinacea_picta_492.html ?
Idą dalej tropem tego narkotyku, można dojść do wniosku, że wszyscy ludzie są nielegalni: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetylotryptamina "DMT występuje w małych ilościach w ludzkim organizmie".
Więc teoretycznie mogę oskarżyć 38124999 osób o posiadanie niebezpiecznych narkotyków?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Kuba

[cytat="kubaj0":12yiirpb].
Więc teoretycznie mogę oskarżyć 38124999 osób o posiadanie niebezpiecznych narkotyków?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Kuba[/cytat:12yiirpb]

posiadanie jest stanem polegającym na faktycznym władztwie nad rzeczą, przy czym przez władztwo to rozumie się samą możność władania rzeczą. Tym samym na posiadanie składają się element faktycznej włądzy nad rzeczą (corpus possesionis) oraz wola władania rzeczą dla siebie (animus) jak udowodnisz że te wszystkie osoby posiadają, daj nam znać :ok: :ok: :ok:

[cytat:152keckx]posiadanie jest stanem polegającym na faktycznym władztwie nad rzeczą, przy czym przez władztwo to rozumie się samą możność władania rzeczą. Tym samym na posiadanie składają się element faktycznej włądzy nad rzeczą (corpus possesionis) oraz wola władania rzeczą dla siebie (animus) jak udowodnisz że te wszystkie osoby posiadają, daj nam znać :ok: :ok: :ok:[/cytat:152keckx]

Czyli mając blanta, którego nie mogę unieść, nie będę za niego karany, ponieważ władać kilkudziesięciu kilowym blantem w prawej ręce się nie da?
A jeżeli jestem np. uzależniony od śmiercionośnej marihuany i to ona każę mi palić, to wtedy to jest moja wola władania rzeczą?

Troszkę odeszliśmy od tematu. Moim głównym pytaniem było: Czy szkółka bylin DobrePole handluje dragami, czy nie?
Jeżeli np. kupię krzak mimozy, akacji lub mózgi trzcinowej i niechcący mi się ususzy i zwinie w papierek od papierosa, to będę za to karany? Jeżeli tak, to czemu?

[cytat="kubaj0":k7vg9jkb]Czyli mając blanta, którego nie mogę unieść, nie będę za niego karany, ponieważ władać kilkudziesięciu kilowym blantem w prawej ręce się nie da?[/cytat:k7vg9jkb]

Nadal jest to władanie rzeczą. Samochód da się unieść?

[cytat="kubaj0":k7vg9jkb]A jeżeli jestem np. uzależniony od śmiercionośnej marihuany i to ona każę mi palić, to wtedy to jest moja wola władania rzeczą?[/cytat:k7vg9jkb]

Wtedy jest szansa na ubezwłasnowolnienie i umieszczenie w zakładzie zamkniętym.

[cytat="kubaj0":k7vg9jkb]Troszkę odeszliśmy od tematu. Moim głównym pytaniem było: Czy szkółka bylin DobrePole handluje dragami, czy nie?
Jeżeli np. kupię krzak mimozy, akacji lub mózgi trzcinowej i niechcący mi się ususzy i zwinie w papierek od papierosa, to będę za to karany? Jeżeli tak, to czemu?[/cytat:k7vg9jkb]

Tak, o ile w tym "niechcącym" suszu znajdzie się substancja zawarta w załączniku do ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
A dlaczego? Bo tak mówi art. 53. ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii:
Art. 53. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, wytwarza, przetwarza albo przerabia srodki odurzajace lub substancje psychotropowe albo przetwarza slome makowa,
podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 3.

Dziękuję za rzeczową odpowiedź :)

Ale mam jeszcze parę pytań:
Wytwarzanie, to uprawianie rośliny? Czy po prostu żywą roślinę mogę mieć, a ususzoną już nie? Bo moja mama w ogródku posadziła mimozę, a na naszej działce rośnie spora ilość akcji. Czy to nielegalne? W końcu zawierają śladowe ilości DMT.
Czy alkohol nie jest środkiem odurzającym?
I tak z innej beczki: Czy mógłbym zacząć sprzedawać susz muchomora czerwonego w internecie, wysyłając go do innych krajów? W końcu akcyzowany nie jest, a na wykazie środków odurzających, jego alkaloidów nie ma...

Posiadanie w ogródku Mimozy czy Akacji nie jest nie legalne przynajmniej przepisy na temat tych roślin milczą. Jednak jeśli są posadzone, w celu przetworzenia ich w środki odurzające może zostać to potraktowane jako przygotowanie do przestępstwa..ponieważ pojawiają się znamiona czynu zabronionego w postaci przetwarzania

Czyli w tym przypadku ilość pasków na dresie decyduje o domniemanej winie? :lol:
A jakby z suszem zatrzymali, to trzeba mówić, że w celach kolekcjonerskich...
Wiecie co, te prawo układała banda idiotów. :D

O alkohol i muchomora zapytam gdzie indziej, bo tu się chyba tego nie dowiem. :P

Dobra, dzięki za rozmowę. Pa...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót