Legalność zawartość strony (Prawa autorskie)

• Autor wątku Autor wątku Lirdoner
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lirdoner

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, tworzę grę internetową na temat Harrego Pottera i moje pytanie jest takie czy muszę mieć jakieś specjalne pozwolenie na używanie oryginalnych nazw?

Czy mogę używać odnośników np. Pociąg do Hogwartu, Prorok codzienny, Voldemort i takie tam?

Witaj,

trzeba przede wszystkim sprawdzić, czy tytuł książki oraz interesujące Cię terminy nie są przypadkiem zarejestrowanym znakiem towarowym, a jeśli tak, to jaki zakres ochrony posiadają. Sprawdza się to w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl/ - znaki ochronne na Polskę i międzynarodowe.

Czyli jak nie będzie tych znaków towarowych to mogę bez problemu używać tych nazw na stronie tak?

Nigdzie nie widzę przycisku do edycji posta więc napiszę pod postem, jeżeli można gdzieś edytować post to przepraszam

W książce jest taki tekst:
Harry Potter, names, characters and related indicia are copyright and trademark Warner Bros

Pod tym jeszcze jest

Wszelkie prawa zastrzeżone. Przedruk lub kopiowanie całości albo fragmentu książki - z wyjątkiem cytatów w artykułach i przeglądach krytycznych - możliwe jest tylko na podstawie pisemnej zgody wydawcy

Z zapisu wygląda, ze zakres ochrony z tytułu zarejestrowanych znaków towarowych jest bardzo szeroki. Trzeba więc konieczne sprawdzić zastrzeżenia na Polskę.

Powrót