Legalny windows w środowisku rzeczywistym i wirtualnym

• Autor wątku Autor wątku 1084M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1084M

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie odnośnie Windowsa XP Home Edition. Chcę stworzyć środowisko wirtualne na moim komputerze za pomocą programu Microsoft Virtual PC. Posiadam jedną kopię w/w systemu operacyjnego i chciałbym się dowiedzieć, czy zainstalowanie Windowsa w wirtualnym środowisku na tym samym komputerze, na którym zainstalowana i używana jest kopia systemu jest zgodna z prawem? Pisząc do Microsoftu uzyskałem odpowiedź, że nie można korzystać z używanej kopii w wirtualnym środowisku, cytuję ,,Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać jedynie jedną (1) kopię OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE". Lecz według mojej opinii sami sobie przeczą, gdyż korzystam z tej kopii na jednym komputerze. Proszę o rozpatrzenie mojej sprawy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Licencja którą posiadasz jest na 1 komputer. Nie ważne czy fizycznie stoi on koło twojej nogi czy jest symulowany przez jakieś systemy do wirtualizacji (np Virtual PC).

1084M napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie Windowsa XP Home Edition. Chcę stworzyć środowisko wirtualne na moim komputerze za pomocą programu Microsoft Virtual PC. Posiadam jedną kopię w/w systemu operacyjnego i chciałbym się dowiedzieć, czy zainstalowanie Windowsa w wirtualnym środowisku na tym samym komputerze, na którym zainstalowana i używana jest kopia systemu jest zgodna z prawem? Pisząc do Microsoftu uzyskałem odpowiedź, że nie można korzystać z używanej kopii w wirtualnym środowisku, cytuję ,,Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać jedynie jedną (1) kopię OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE". Lecz według mojej opinii sami sobie przeczą, gdyż korzystam z tej kopii na jednym komputerze. Proszę o rozpatrzenie mojej sprawy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Wirtualne środowisko jest raczej traktowane jako osobna maszyna.
Do tego trzeba mieć druga licencję.
W momencie uruchamiania masz napis "Virtual Machine"
poczytaj w manualu, na pewno piszą o konieczności posiadania prawidłowej oraz ważnej licencji (gdy soft tego wymaga np. windows, office)

Microsoft trochę zagmatwał z licencjami. Poczytaj na MSDN, tam znajdziesz odpowiedź. Przeczytaj także EULA XP-Home (sam ma Win. 7 więc nie wiem jak jest w XP).

W przypadku Visty sprawa jest jaśniejsza i opisuje ją Ł.Bigo na swoim blogu

Z tego co pamiętam, ale sprawdź to w źródłach podanych powyżej XP Home nie może być w ogóle instalowany na maszynach używających technologii wirtualizacji gdyż licencja jest "udzielana" na używanie przez jeden procesor jednocześnie (trochę dziwny zapis). Procek fizyczny i wirtualny to już niestety dwa odrębne.

Powrót