Legendy a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku vintage_82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vintage_82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór,
przepraszam jeśli temat był, ale nie umiem wyszukać. Może Państwo pomogą.
Chciałbym nagrać kilka słuchowisk radiowych. Chciałbym aby były to legendy z województwa. Zostały one spisane w roku 2000 i chciałbym z takich zbiorów skorzystać. Pytanie jak uzyskać zgodę - czy to przez wydawcę, czy może próbować bezpośrednio z autorem spisu? Skoro są to legendy i podania ludowe, zebrane i spisane przez autora, to jakie tantiemy się należą?
Słuchowiska prócz radia mają trafić na rynek komercyjny a także do szkół. Wszystko w postaci CD oraz do pobrania w internecie.

Będę wdzięczny za pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam,
Janek

Ostatnia edycja:
vintage_82 napisał:
... Pytanie jak uzyskać zgodę - czy to przez wydawcę, czy może próbować bezpośrednio z autorem spisu? ...
To zależy kto w tej chwili jest posiadaczem praw autorskich majątkowych do tego utworu.
vintage_82 napisał:
... Skoro są to legendy i podania ludowe, zebrane i spisane przez autora, to jakie tantiemy się należą? ...
Oczywiście.

LeszsekS napisał:
To zależy kto w tej chwili jest posiadaczem praw autorskich majątkowych do tego utworu.
Jak się tego dowiedzieć? Kontakt z wydawcą? Co dalej? Tel do autora i pytanie za ile się zgodzi na użycie? Nie ma regulowanych stawek?

LeszsekS napisał:
:) To wiem, pytanie czy spisanie legend a napisanie historyjek to to samo, patrząc przez pryzmat wypłaty tantiemów.

Dodatkowo, można założyć, że jako mieszkaniec danego regionu słyszałem te legendy i sam je postanowiłem zapisać. Jak udowodnić, że się nie kierowałem spisanymi przez autora i wydanymi już wcześniej tymi legendami?

Są jakieś z góry umówione stawki za samo wykorzystanie utworu? Dalej - plan jest aby nagrać to na CD i rozprowadzać. Tutaj ZAiKS reguluje stawki, ale co do poprzednich pytań nie umiem odszukać informacji.

Powrót