Legitymacja dla cudzoziemca.

• Autor wątku Autor wątku Helvetti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Helvetti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy szkoła niepubliczna na prawach szkoły publicznej oferująca kształcenie na poziomie gimnazjum, liceum i policealnym może wystawić legitymację obcokrajowcowi, który posiada kartę pobytu ważną rok?
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, jak to jest? Na jakich zasadach cudzoziemiec otrzymuje legitymację szkoły. Chodzi mi o osoby pełnoletnie wg prawa polskiego.

Jeśli takowy dokument może zostać wydany przez placówkę, to do czego uprawnia? Czy cudzoziemiec jest ubezpieczony i ma status osoby uczącej się?

Bardzo proszę o pomoc.:(

Legitymacja szkolna nie jest dokumentem tożsamości więc według mnie nie ma znaczenia. Legitymację szkolną otrzymuje uczeń przyjęty do szkoły. Uprawnia ona do tego samego co każdego, nie ma specjalnych innych legitymacji dla cudzoziemców, więc uprawnia ona np. do zniżki w komunikacji miejskiej.

Nie o to chodzi, Marcinie. Legitymacja szkolna jest wystawiana na kierunkach, gdzie ma się status ucznia - LO, gimnazjum, policealna zawodowa. Nie ma statusu ucznia na szkołach rocznych, tzw. promocji kadr i kursach zawodowych. Status ucznia uprawnia nie tylko do zniżek, ale też wielu innych świadczeń i udogodnień przy zatrudnieniu.
Legitymacja musi zawierać PESEL, a obcokrajowiec go nie ma.

Helvetti napisał:
Nie o to chodzi, Marcinie.
No to o co ?
Helvetti napisał:
Nie ma statusu ucznia na szkołach rocznych, tzw. promocji kadr i kursach zawodowych.
A gdzie ja napisałem, że ma ?
Helvetti napisał:
Status ucznia uprawnia nie tylko do zniżek, ale też wielu innych świadczeń i udogodnień przy zatrudnieniu.
Też nie wiem o co ci chodzi, gdzie napisałem, że tylko ?
Marcin_Rejonowy napisał:
więc uprawnia ona np. do zniżki w komunikacji miejskiej.
"np." oznacza "na przykład". np. - Słownik SJP
Helvetti napisał:
Legitymacja musi zawierać PESEL, a obcokrajowiec go nie ma.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1
z dnia 29 grudnia 2014 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie świadectw, dyplomów państwowych i innych druków szkolnych
Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572,
z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
Przepis prawny:
§ 2. 1. Legitymacje szkolne wydane na drukach według dotychczasowych wzorów nr 66 i 67 zachowują ważność do
czasu ukończenia przez ucznia nauki w danej szkole, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4.
2. Legitymacje szkolne na druku według dotychczasowego wzoru nr 66 mogą być wydawane do roku szkolnego
2015/2016 włącznie, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. W legitymacjach szkolnych wydanych na drukach według dotychczasowych wzorów nr 66 i 67, na drugiej stronie
tych legitymacji nad tekstem: „Poświadcza uprawnienie do ulg ustawowych przy przejazdach środkami publicznego transportu
zbiorowego kolejowego i autobusowego”, wpisuje się odręcznie numer PESEL ucznia, a w przypadku osoby, która
nie posiada numeru PESEL – serię i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość. Wpis opatruje się
małą pieczęcią urzędową szkoły. Wpisu dokonuje osoba upoważniona przez dyrektora szkoły
Inna sprawa, że obcokrajowiec może wystąpić z wnioskiem o nadanie dziecku numeru PESEL. Więc co to za problem ?

Czyli kolejna osoba wykazuje nieznajomość prawa. Te przepisy zostały zmienione później :mad:

Witaj Helvetti
Czy udało Ci sie coś ustalić apropo nr PESEL w legitymacji szkolnej wydanej codzoziemcowi ?
Bo ja nie dotarłem do zadnego przepisu, który by jak w poprzednim rozporządzeniu regulował to np poprzez wpisanie nr paszportu.

Pozdrawiam
Adam

Powrót