T
Thunderstorm
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 63
Witam
Mam mały dylemat z pojęciem legitymowania...
Konkretnie chodzi mi o legitymowanie w Marketach (dużych, małych)...
Czy licencjonowany pracownik ochrony ma prawo do wylegitymowania osoby przebywającej w markecie w części ogólnodostępnej (hala sprzedaży)?
Jeżeli TAK to w jakich przypadkach?
np:
w przypadku przywłaszczenia mienia...
w przypadku zniszczenia mienia...
w przypadku zakłócania porządku publicznego...
w przypadku czynnej napaści na pracownika ochrony...
w innym przypadku...
Ustawa mówi o tym że pracownik ochrony ma prawo do:
Art 36 ust. 1 pkt. 1) ustalenia uprawnień do przebywania na obszarach lub w obiektach chronionych oraz legitymowania osób, w celu ustalenia ich tożsamości...
i tutaj jest problem bo nie wiem czy legitymować może w każdym przypadku czy tylko w przypadku ustalenie uprawnień do przebywania na danym obszarze... jeśli tak to nie ma prawa do legitymowania ponieważ market jest miejscem gdzie nie trzeba mieć specjalnych uprawnień do przebywania na nim...
Mam mały dylemat z pojęciem legitymowania...
Konkretnie chodzi mi o legitymowanie w Marketach (dużych, małych)...
Czy licencjonowany pracownik ochrony ma prawo do wylegitymowania osoby przebywającej w markecie w części ogólnodostępnej (hala sprzedaży)?
Jeżeli TAK to w jakich przypadkach?
np:
w przypadku przywłaszczenia mienia...
w przypadku zniszczenia mienia...
w przypadku zakłócania porządku publicznego...
w przypadku czynnej napaści na pracownika ochrony...
w innym przypadku...
Ustawa mówi o tym że pracownik ochrony ma prawo do:
Art 36 ust. 1 pkt. 1) ustalenia uprawnień do przebywania na obszarach lub w obiektach chronionych oraz legitymowania osób, w celu ustalenia ich tożsamości...
i tutaj jest problem bo nie wiem czy legitymować może w każdym przypadku czy tylko w przypadku ustalenie uprawnień do przebywania na danym obszarze... jeśli tak to nie ma prawa do legitymowania ponieważ market jest miejscem gdzie nie trzeba mieć specjalnych uprawnień do przebywania na nim...