Legitymowanie w Markecie...

• Autor wątku Autor wątku Thunderstorm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thunderstorm

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam

Mam mały dylemat z pojęciem legitymowania...

Konkretnie chodzi mi o legitymowanie w Marketach (dużych, małych)...

Czy licencjonowany pracownik ochrony ma prawo do wylegitymowania osoby przebywającej w markecie w części ogólnodostępnej (hala sprzedaży)?

Jeżeli TAK to w jakich przypadkach?
np:
w przypadku przywłaszczenia mienia...
w przypadku zniszczenia mienia...
w przypadku zakłócania porządku publicznego...
w przypadku czynnej napaści na pracownika ochrony...
w innym przypadku...

Ustawa mówi o tym że pracownik ochrony ma prawo do:
Art 36 ust. 1 pkt. 1) ustalenia uprawnień do przebywania na obszarach lub w obiektach chronionych oraz legitymowania osób, w celu ustalenia ich tożsamości...

i tutaj jest problem bo nie wiem czy legitymować może w każdym przypadku czy tylko w przypadku ustalenie uprawnień do przebywania na danym obszarze... jeśli tak to nie ma prawa do legitymowania ponieważ market jest miejscem gdzie nie trzeba mieć specjalnych uprawnień do przebywania na nim...

w markecie pracownik ochrony nie może nikogo legitymować..., legitymować może jedynie sprzedawca w sytuacjach kiedy sprzedaje osobie towar np. alkohol, środki pirotechniczne itp osobie co do której podejrzewa ,że nie posiada ona wymaganego przez prawo wieku...

Dwuczłonowo:
1. ustalenia uprawnień do przebywania na obszarach lub w obiektach chronionych osób
oraz
2. legitymowania osób, w celu ustalenia ich tożsamości

W hipermarketach chyba sytuacja ma się trochę inaczej.

Czyli w przypadku ujęcia klienta na kradzieży nie mam prawa go wylegitymować... tylko czekać na Patrol Policji...?

Oczywiście bierzemy tylko obszar sprzedaży... ponieważ w częsci personalnej/socjalnej i części magazynowej gdzie jest ograniczony ruch osobowy do takiego wylegitymowania ma prawo dojść...?

Różni ludzie różnie to interpretują. Np. tu:
Olgierd Rudak > Legitymowanie osób przez ochroniarzy > Lege Artis > bblog.pl
wg niego legitymować można tylko w przypadku kiedy zachodzi przesłanka z 1 części zdania. Ale to ORAZ daje do myślenia, chyba ktoś strzelił gafę pisząc ten przepis. ja to rozumiem że po uprawnienia są. Z tym że co jeśli nie będzie chciała się wylegitymować? Nic, po prostu nie możesz jej wtedy na siłę wylegitymować, bo jak?

Jeżeli chodzi o sankcje za nie wypełnienie art 36 ust. 1 pkt 1 to grozi art 65 kodeksu wykroczeń...

czy nie....

Thunderstorm napisał:
Czyli w przypadku ujęcia klienta na kradzieży nie mam prawa go wylegitymować... tylko czekać na Patrol Policji...?
tak- nie maszprawa go wylegitymować...

Thunderstorm napisał:
Oczywiście bierzemy tylko obszar sprzedaży... ponieważ w częsci personalnej/socjalnej i części magazynowej gdzie jest ograniczony ruch osobowy do takiego wylegitymowania ma prawo dojść...?
wogóle nie masz prawa gościa legitymować bez wzgledu w jakiej częsci jest :sprzedażnej ,magazynowej czy innej ! od tego jest Policja

Markiz 32 a jak się ma do tego art. 36 pkt 1 ust 1 jeżeli chodzi o legitymowanie na magazynie czy w części socjalnej ... przecież tam wejść mogą tylko uprawnione osoby a nie każdy... ???

I jeszcze jedno mam pytanie czy jeżeli zastosuje art 36 pkt 1 ust 1 ustawy o ochronie osób i mienia np na kopalni węgla kamiennego (nie w markecie) a dana osoba nie przedstawi mi swoich danych czy jako pracownik ochrony mogę wdrożyć artykuł 65 kodeksu wykroczeń?

Ostatnia edycja:
Markiz32 napisał:
w ogóle nie masz prawa gościa legitymować bez wzgledu w jakiej częsci jest :sprzedażnej ,magazynowej czy innej ! od tego jest Policja
Moim zdaniem masz prawo do wylegitymowania osoby na terenie obiektu na którym trzeba mieć uprawnienia do przebywania.
Thunderstorm napisał:
Czy pracownik ochrony może zastosować artykuł 65 Kodeksu wykroczeń i w przypadku braku podania danych osobowych może za pośrednictwem funkcjonariusza wystawić mandat...?
Nie można za pośrednictwem policjanta wystawić mandatu, nie ma takiej opcji w ogóle. Decyzję o zastosowaniu mandatu/wniosku/pouczenia podejmuje policjant. Kluczem do tego problemu, czy osoba która odmówiła okazania dowodu lub informacji o swojej tożsamości podlega odpowiedzialności z art. 65kw jest pytanie, czy agencja ochrony jest "właściwym organem państwowym lub instytucją, upoważnioną z mocy ustawy do legitymowania". Organem państwowym to ochrona na pewno nie jest, może instytucją... W słowniku znalazłem:
Instytucja - zakład o charakterze publicznym zajmujący się określonym zakresem praw (np. Rzecznik Praw Dziecka, PCK).
Nie wiem, wydaję mi się, że nie. Jeżeli ktoś odmawia na jakimś obiekcie zamkniętym okazania uprawnienia do przebywania wraz z dokumentem to się go wyprasza czy wzywa policję. Gdy nie ma prawa do przebywania, to podlega odpowiedzialności za przestępstwo.

zgadzam sie z paragrafem: pracownik ochrony, na terenie obiektu zamknietego, moze wylegitymowac osobe tam przebywajaca- jesli osoba odmawia, powinien wezwac policje. Nie bylbym pewien co do obszaru supermarketow- jest to teren teoretycznie otwarty dla kazdego. Co innego w przypadku gdy supermarket jest zamkniety, albo w budowie- wtedy na pewno ochroniarz moze sprawdzi kim jestes. Co do mandatu to oczywiste jest ze nie moze go wystawic, ani sam ani za posrednictwem kogokolwiek.

p_a_r_a_g_r_a_f napisał:
Moim zdaniem masz prawo do wylegitymowania osoby na terenie obiektu na którym trzeba mieć uprawnienia do przebywania.
a jakie trzeba mieć uprawnienie do przebywania np.w częsci magazynowej marketu? i czy np. dowód osobisty jako potwierdzający tożsamość daje to uprawnienie... ?

moim zdaniem takie uprawnienie nie daje dowód osobisty czy inny dokument tożsamości tylko np. umowa o pracę, zlecenia czy inna na podstawie której wykonuję czynności w danym miejscu, a jak będę np. pracownikiem sanepisu to mój dowód daje mi takie uprawnienia żeby wejść na teren częsci magazynowej czy innej czy inny dokument np. stosowne upoważnienie...

Ostatnia edycja:
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi...:tuptup:

Markiz32
w markecie pracownik ochrony nie może nikogo legitymować..., legitymować może jedynie sprzedawca w sytuacjach kiedy sprzedaje osobie towar np. alkohol, środki pirotechniczne itp osobie co do której podejrzewa ,że nie posiada ona wymaganego przez prawo wieku...

W oparciu o jakie przepisy działa ochrona w super markecie ?

Paragraf
Jak rozumiesz to legitymowanie przez ochroniarza ? Czy są jakieś przepisy jak w ustawie o policji które precyzują jak policjant legitymuje -jakie dokumenty można mu przedstawić ?
Na terenie kina bilet upoważnia do przebywania w kinie ? Sprawdzanie biletu to legitymowanie ?

Markiz32

Prośba do MMPM o skomentowania tej odpowiedzi- czy to prawda czy nie !

maro#20 napisał:
Czy są jakieś przepisy jak w ustawie o policji które precyzują jak policjant legitymuje -jakie dokumenty można mu przedstawić ?

Nie jestem paragrafem - ale ...

§ 4. Policjant ustala tożsamość osoby legitymowanej na podstawie:
1) dowodu osobistego;
2) paszportu;
3) zagranicznego dokumentu tożsamości;
4) innego niebudzącego wątpliwości dokumentu zaopatrzonego w fotografię i oznaczonego numerem lub serią;
5) oświadczenia innej osoby, której tożsamość została ustalona na podstawie dokumentów, o których mowa w pkt 1-4.

§ 5. 1. W przypadku legitymowania osoby znajdującej się w pojeździe, policjant może, ze względów bezpieczeństwa, żądać opuszczenia pojazdu przez tę osobę oraz inne osoby znajdujące się w pojeździe.
2. W przypadku następującego bezpośrednio po sobie legitymowania z tej samej przyczyny kolejnych osób znajdujących się w pobliżu, policjant umundurowany jednokrotnie wykonuje czynności określone w § 2 ust. 1 i 3, łącznie wobec wszystkich tych osób.

§ 6. Policjant może odstąpić od legitymowania osoby, która jest mu znana osobiście.

§ 7. Policjant dokumentuje legitymowanie osoby w notatniku służbowym lub na odpowiednim nośniku technicznym albo w notatce służbowej, określając datę, czas, miejsce i przyczynę legitymowania oraz następujące dane osoby legitymowanej:
1) imię (imiona) i nazwisko oraz adres zamieszkania lub pobytu;
2) numer PESEL, a w przypadku braku informacji o numerze PESEL: datę i miejsce urodzenia oraz imiona rodziców i nazwisko rodowe;
3) rodzaj i cechy identyfikacyjne dokumentu, na podstawie którego ustalono tożsamość osoby legitymowanej.

Markiz32-
Popełniłem literówkę, wyrazówkę czy jakoś tam- pisałem o ochronie i nie chodziło mi o policję i policjanta a ochronę i ochroniarza w poście nr 14.

Markiz32

Ponawiam prośbę do innych expertów na tym forum czy przychylają się do poglądu Markiza32 ?

Bo mnie się wydaje że może legitymować nawet dyrektora super marketu , może za to wylecieć z pracy ale może też dostać pochwałę ?
Może tym sprowokuję kogoś do zajęcia stanowiska w tej sprawie ?

w przypadku terenu zamknietego (czyt. magazyn, zaplecze itp.)- moze, a nawet bym powiedzial, ze powinien
w przypadku supermarketu (hali glownej, w godzinach otwarcia)- nie moze- z reszta w jakim celu?

co do tego co napisal Markiz no to jest to po czesci prawda, i to w tej wiekszej czesci:)- wszystko zalezy od miejsca, w ktorym sie znajdujemy.

MatF napisał:
w przypadku terenu zamknietego (czyt. magazyn, zaplecze itp.)- moze, a nawet bym powiedzial, ze powinien
w przypadku supermarketu (hali glownej, w godzinach otwarcia)- nie moze- z reszta w jakim celu?
Dokładnie, w obszarze, gdzie przebywanie jest w jakiś sposób ograniczone, ochroniarz powinien sprawdzać uprawnienia do przebywania. Myślę że o to chodziło ustawodawcy.

Powrót