Lekarz nie chciał wystawić L-4

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Witam.

Z góry przepraszam , jeżeli to nie jest odpowiedni dział , ale nie wiedziałem do jakiego skierować to zapytanie.

Jestem zatrudniony w zakładzie pracy na podstawie umowy o pracę, na czas nieokreślony od 10 lat.
W weekend zacząłem się zle czuć , bolało mnie gardło , katar , kaszel .... Położyłem się do łóżka. Niestety ale w poniedziałek rano nie było poprawy. Kaszel , katar ....
Postanowiłem udać się do lekarza. Zgłosiłem swojemu przełożonemu ten fakt.
Lekarz w przychodni zbadał mnie , osłuchał itp. I stwierdził przeziębienie. Napisał na karteczce jakie leki mi proponuje. Nie wydał recepty , ponieważ lekarstwa które mi polecił są dostępne bez recepty.
Na koniec powiedział że to wszystko , do widzenia. Więc pytam się o zwolnienie chorobowe , ponieważ nie poszedłem dziś do pracy. A on na to że na przeziębienie nie należy mi się chorobowe , i że nie wystawi mi zwolnienia. Więc się pytam , co mam powiedzieć przełożonemu , że nie byłem dziś w pracy ... a on na to : żebu mu powiedzieć że byłem u lekarza.

Moje pytanie : Jak to jest ? Czy lekarz w takim przypadku może odmówić wystawienia zaswiadczenia o braku zdolności do pracy ? Czy przeziębienie nie jest chorobą i można z tym pracować ? Czy po prostu trzeba czekać , ąz stan się pogorszy na tyle. Aby dostać zwolnienie.

Z goru dziekuję za pomoc.

Powrót