Lekcje religii w szkole, a bierzmowanie i LSO

• Autor wątku Autor wątku Bartuś1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartuś1999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dobry wieczór.

Jestem w 3. klasie gimnazjum, wiadomo, punkty do liceum się liczą. W tym roku zmieniono nam katechetę, którego sposób nauczania jest bardzo... specyficzny. Nie będę się rozpisywał na jego temat, bo nie ma to sensu, ale postanowiłem z Mamą o rezygnacji z tych zajęć, nie tylko przez wzgląd na to, że przez ocenę z religii mógłbym nie mieć paska (za który są punkty), ale to też był jeden z powodów mojej rezygnacji. Teraz zaczęły się schody, ksiądz katecheta poinformował o decyzji księdza z parafii, który "wezwał mnie" do siebie na rozmowę w celu wyjaśnienia sprawy. Tutaj rodzą się 3 pytania:
1. Czy ksiądz katecheta może bez mojej (a może raczej mojej Mamy, bo jestem nieletni) zgody informować wszystkich naokoło o zrezygnowaniu z religii? Czy nie jest to prywatna sprawa i nie powinien tego skonsultować z nami?
2. Czy mogę być przez to niedopuszczony do Sakramentu Bierzmowania?
3. Czy ksiądz z parafii może mnie z powodu nieuczęszczania na religię wyrzucić z Liturgicznej Służby Ołtarza? (Tak, jestem ministrantem niechodzącym na katechezę i wbrew pozorom, które ten wątek może sprawiać, jestem osobą wierzącą)

Znalazłem w Necie Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach /Dz. U. z 1999 r. nr 67, poz. 753/, gdzie w § 1. ust. 3. wyczytałem:
Przepis prawny:
Uczestniczenie lub nieuczestniczenie w przedszkolnej albo szkolnej nauce religii lub etyki nie może być powodem dyskryminacji przez kogokolwiek i w jakiejkolwiek formie.

Czy ten przepis jest właściwy jeśli chodzi o pytanie 2. i 3.?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, dobrej nocy! :)

Ostatnia edycja:
2. Czy mogę być przez to niedopuszczony do Sakramentu Bierzmowania?
3. Czy ksiądz z parafii może mnie z powodu nieuczęszczania na religię wyrzucić z Liturgicznej Służby Ołtarza? (Tak, jestem ministrantem niechodzącym na katechezę i wbrew pozorom, które ten wątek może sprawiać, jestem osobą wierzącą)

Te pytania nie są regulowane przez prawo cywilne (państwowe), zależą od prawa i zasad obowiązujących w Kościele i prawdopodobnie duży wpływ na decyzję ma sam ksiądz. Możesz powołać się na ten przepis u księdza, ale jak wspominałem - dopuszczenie do sakramentu bierzmowania jest wewnętrzną sprawą Kościoła.

Tego się obawiałem, dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)

Powrót