Lektura w szkole niezgodna z moim wyznaniem

• Autor wątku Autor wątku xfilokolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xfilokolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, jestem Świedkiem Jehowy. Mam 14 lat. W szkole mieliśmy lekture ''hobbit'' książka jest pełną magi i okultyzmu lektura (to tylko moja opina i nie jest oszczerstwem). Gdzieś w internecie wyczytalem że to lektura uzupelnajaca i nie mam żadnego obowiązku jej czytać. Jakie stanowisko prawne ma moja sprawa? Czy mogę odmówić przeczytania i nauczyciel nie może mnie ocenić? Bardzo proszę o szybką pomoc...

a jak uczysz się np. na historii o judaizmie, islamie czy hinduizmie też uważasz że jeśli nie jesteś tamtego wyznania to nie mozna cię pytać o tamte wiary ?

oczywiście że możesz odmówć przeczytania lektury, możesz odmówić przyswojenia odpowiedniej wiedzy z zakresu nauczania przez szkołę....masz takie prawo....- tak jak szkoła ma prawo "rozliczyć " cię za taką postawę zgodnie z regulaminem ,statutem itp.

xfilokolo napisał:
Witam, jestem Świedkiem Jehowy. Mam 14 lat. W szkole mieliśmy lekture ''hobbit'' książka jest pełną magi i okultyzmu lektura (to tylko moja opina i nie jest oszczerstwem). Gdzieś w internecie wyczytalem że to lektura uzupelnajaca i nie mam żadnego obowiązku jej czytać. Jakie stanowisko prawne ma moja sprawa? Czy mogę odmówić przeczytania i nauczyciel nie może mnie ocenić? Bardzo proszę o szybką pomoc...

Chyba sobie kpiny urządzasz kolego. To co tam sobie wyznajesz nikogo nie interesuje i jest twoją prywatną sprawą. Jest to materiał szkolny obowiązujący na podstawie programu nauczania i obowiązuje wszystkich uczniów, bez względu na wyznanie.

Na prośbę rodziców, nauczyciel powinien wyznaczyć inną lekturę do przeczytania. To rodzice powinni tą sprawę załatwiać w szkole, bo to oni są za ciebie odpowiedzialni i za twoje wychowanie wyznaniowe.

ja też jestem anty nacjonalistą, dlatego odmówiłem przeczytania m.in. trylogii i innych patriotycznych bzdur! a fe!

majka77 napisał:
Na prośbę rodziców, nauczyciel powinien wyznaczyć inną lekturę do przeczytania. To rodzice powinni tą sprawę załatwiać w szkole, bo to oni są za ciebie odpowiedzialni i za twoje wychowanie wyznaniowe.

Nauczyciel nic nie powinien, co najwyżej może, choć byłoby to niesprawiedliwe wobec innych uczniów, którzy mogliby uznać tę lekturę za np. krótszą lub łatwiejszą. Jeszcze tego brakuje, żeby każdy sobie decydował co jego dziecko będzie czytać w szkole.

pistollo napisał:
Nauczyciel nic nie powinien, co najwyżej może, choć byłoby to niesprawiedliwe wobec innych uczniów, którzy mogliby uznać tę lekturę za np. krótszą lub łatwiejszą. Jeszcze tego brakuje, żeby każdy sobie decydował co jego dziecko będzie czytać w szkole.
Konstytucja gwarantuje wolność wyznania i rodzice mogą odmówić, aby ich dziecko czytało tę lekturę ponieważ obraża ich uczucia religijne. Parę lat temu, w szkole nauczyciel mojego dziecka, kiedy wybrał na lekturę Harego Pottera i dwoje rodziców zwróciło się do nauczyciela o wyznaczenie innej lektury z przyczyn religijnych, nauczyciel wyznaczył inną lekturę. I wg mnie najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka, nawet gdy ten ma 14 lat, bo gdyby szacunek, a nie rywalizację mieli również w szkole jaką wartość nadrzędną wpajaną, to nikomu nie przyszłoby do głowy, że przez wyznanie byłoby to niesprawiedliwe wobec innych uczniów. Zapraszam do szkoły dla dzieci niepełnosprawnych i tam nie ma takiej rywalizacji, a jak chłopak gubi protezę nogi, to koledzy wiedzą, że najważniejsze mu ją podać, a nie lektura.

Powrót