Licencja CC w czasie obowiązywania licencji niewyłącznej

• Autor wątku Autor wątku poiuytre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poiuytre

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Czy w okresie obowiązywania licencji niewyłącznej na przekład, udzielonej na podstawie ustawy o prawie autorskim, licencjodawca może na to samo tłumaczenie udzielić komuś innemu licencji Creative Commons? (A konkretnie to udzielić licencji, w której nabywca jest zobowiązany do udzielania osobom trzecim do utworu sublicencji o postanowieniach tożsamych z wzorcem licencji Creative Commons).

Czyli w tym samym czasie mogłyby się pojawić dwa lub więcej wydań - jeden w oparciu o copyright, a pozostałe na zasadach CC. Czy to jest dozwolone?

LeszsekS napisał:
Czego nie rozumiesz w słowie "niewyłączna":?:

Ze zrozumieniem tego słowa nie mam problemu, natomiast moje wątpliwości budził fakt, że w tym samym czasie ten sam tekst może bez przeszkód funkcjonować na dwóch tak odmiennych licencjach.

Rozumiem, że nie ma tu problemu i licencjobiorcy nic do tego, że licencjodawca udziela również licencji CC.

poiuytre napisał:
Ze zrozumieniem tego słowa nie mam problemu, ...
Następna część Twojej wypowiedzi temu zaprzecza, postaraj się zrozumieć ten termin skutecznie.

LeszsekS napisał:
postaraj się zrozumieć ten termin skutecznie.

Starałem się, ale chyba nic z tego nie wyszło, dlatego pytam fachowców.

Sugerowałeś, że klucz tkwi w słowie "niewyłączna", więc poszedłem tym tropem (skoro jest niewyłączna, to licencjodawca może udzielać jej innym, także na zasadach CC). Teraz piszesz, że to dalej nie to. Dziwne, bo trzeciej drogi nie widać.

poiuytre napisał:
że to dalej nie to
Nie, poddałem tylko pod wątpliwość Twoje twierdzenie, że nie masz problemu ze zrozumieniem, miałeś. Teraz już w miarę rozumiesz.

Powrót