Licencja CC0 do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku sofa_lampa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sofa_lampa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Cześć, interesuje mnie temat zdjęć opatrzonych na licencji CC0 w serwisie ***.com.

Niby wyczytałem w internecie, że zdjęcia opatrzone tą licencją można dowolnie wykorzystywać i nawet u nich na stronie jest tak napisane w FAQ, jednak wolę się upewnić czy aby na pewno tak jest, ponieważ raz już miałem nieprzyjemności z tytułu naruszenia praw autorskich zdjęcia ze strony z darmowymi stockami.

Jednak spotkałem się, że ludzie biorący zdjęcia z tej strony czasami dają podpis, więc to chyba dobrowolnie.

Zatem pytanie brzmi, czy mogę dowolnie wykorzystywać te zdjęcia do celów komercyjnych bez żadnych podpisów?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Polskie prawo nie przewiduje możliwości zrzeczenia się autorstwa, co najwyżej udostępnienie utworu anonimowo. Sposób korzystania z utworu jest określony w licencji.

PS.
Polskie odpowiedniki - http://creativecommons.pl/wybierz-licencje/

Ostatnia edycja:
Rozumiem to, że polskie prawo tego nie przewiduje. Tylko chcę się upewnić na 100% czy pobranie zdjęć z banku, który udostępnia zdjęcia na licencji CC0 jest legalne. Bank jest angielski, więc czy ktoś kiedyś się może mnie o to czepić, że korzystałem z tych zdjęć?

Skoro licencja umożliwia korzystanie ze zdjęć dlaczego miałoby być to nielegalne. Różnice polegają wyłącznie na oznaczeniu zdjęć.

To jeszcze mnie interesuje jedno, skoro polskie prawo nie umożliwia całkowitego zrzeczenia się autorstwa, a w zagranicznych portalach autorzy zdjęć udostępniają zdjęcia na licencji CC0, to jak to się ma to autorstwa tego zdjęcia wg polskiego prawa?

Proszę powiedz mi, co masz na myśli mówiąc, że różnice polegają na oznaczaniu zdjęć?

Napisałem w poście #2.
Nie można oznaczyć zdjęcia własnym znakiem, nie można przywłaszczyć sobie autorstwa. Prawa autorskie osobiste w polskim prawie są niezbywalne.

Rozumiem, dziękuje za wyjaśnienie. Pozdrawiam.

Powrót