Licencja do FCKeditora

• Autor wątku Autor wątku padalec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padalec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,
Moja firma zajmuje się tworzeniem stron internetowych i na potrzeby użytkownika chciałbym użyć specjalnie do tego stworzony OpenSurce edytor (FCKeditor - The text editor for Internet) umożliwiający zarządzanie treścia witryny bez znajmości technologii internetowych. Moje pytanie dotyczy licencji ponieważ napisane jest iż:

The editor is distributed under the GPL, LGPL and MPL open source licenses. This triple copyleft licensing model avoids incompatibility with other open source licenses. The Open Source Licenses are specially indicated for:
Integrating FCKeditor in your Open Source software.
Personal and educational use of FCKeditor.
Integrating FCKeditor in commercial software, taking care of satisfying the Open Source licenses terms, while not able or interested on supporting FCKeditor.

Czy jeżeli chciałbym sprzedawać strony oparte o ten edytor to musze ZAKUPIĆ którąś z licencji ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam,

Może Pan wybrać którąś z licencji open source (GPL, LGPL, MGPL), która Panu odpowiada, jeśli idzie o warunki dystrybucji (zastosowania) FCKeditor, musi Pan jedynie spełnić warunki nakładane przez nią na dystrybucję / zastosowanie edytora.

Wykupienie zaś licencji płatnej CDL skutkuje w tym przypadku, jak podaje producent programu, głównie następującymi zyskami:
- dokonywane modyfikacje programu nie muszą być czynione pod licencją open source.
- produkt użytkownika wykorzystującego edytor nie musi być dystrybuowany pod licencją LGPL oraz nie musi być wskazania w dystrybucji na źródło licencji
- nie ma konieczności zamieszczania referencji do edytora w każdym pliku oprogramowania użytkownika w którym zintegrowano edytor
- nie ma obowiązku udostępnienia kodu źródłowego edytora przy dystrybucji oprogramowania użytkownika zawierającego edytor
- można dowolnie usuwać poszczególne zbiory edytora podczas integracji z oprogramowaniem użytkownika
- 1-rocznym wsparcie technicznym

Ciebie interesuje LGPL, która pozwala na użycie takiego programu jako komponentu w swoim, komercyjnym, za darmo.

EDIT:
Kurcze, a ja takiego komponentu szukałem rok temu...

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź, już się bałem że będe musiał wykupywać licencje która wcale nie jest tania.
Pozdrawiam

Ale chyba jednak są jakieś ograniczenia co do darmowego używania edytora w komercyjnych projektach:
1. Gdy program jest modyfikowany należy go rozpowszechniać z licencją LGPL
2. Produkty oparte o edytor muszą być również rozprowadzane na licencji LGPL
3.Trzeba zamieścić gdzieś link zwrotny
4.Kod źródłowy edytora musi być udostępniony
5.Nie moge usuwać poszczególnych elementów edytora.
Dobrze to rozumiem?

Ostatnia edycja:
1. Gdy program jest modyfikowany należy go rozpowszechniać z licencją LGPL
Chodzi o to, że jeśli byś zmodyfikował samego FCKEditor, to wciąż będzie to na LGPL. Nie możesz powiedzieć "to tylko moje modyfikacje"

2. Produkty oparte o edytor muszą być również rozprowadzane na licencji LGPL.

NIE. I to jest głowna różnica między GPL a LGPL. Możesz używać tej biblioteki w swoich programach które nie muszą być na wolnej licencji.

3.Trzeba zamieścić gdzieś link zwrotny
To nie jest wymaganie LGPL.

4.Kod źródłowy edytora musi być udostępniony.
To jest Javascript, kod jest zawsze udostępniony...

5.Nie moge usuwać poszczególnych elementów edytora.

Możesz. Tylko dalej jak w punkcie 1.

@ padalec: tak, czy inaczej, korzystając z jakiejkolwiek licencji musisz się z nią dokładnie samemu zapoznać ;) A tu, jak pisał drzemlik - LGPL będzie dobra

@ adammada:
kod java scriptu można kodować, są dostępne odpowiednie narzędzia.

Powrót