Licencja do strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku BoneCrasher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BoneCrasher

Witam.

Zajmuję się tworzeniem stron internetowych. Posiadam założoną działalność VAT, za każdą zrealizowaną stronę wystawiam fakturę. Jednakże chciałbym jakoś formalnie sprecyzować prawa nabywcy strony, a mianowicie napisać licencję, która będzie dołączana do każdej wykonanej przeze mnie strony, dzięki temu mógłbym dokładnie i jednoznacznie ustalić co klient (nabywca) może zrobić ze stroną, a czego nie może (mam na myśli kopiowanie, wykorzystywanie kodu (fragmentów jak i całości) w innych rozwiązaniach, a także odsprzedaż). Jak miałaby wyglądać taka licencja? Wystarczy, aby był to plik txt/pdf dołączony razem z resztą plików strony?

Czy ktoś już się kiedyś spotkał z taką licencją, mogę prosić o przykłady?

Pozdrawiam

Poszukaj w Archiwum działu (ew. opcja 'Szukaj'), było już wielokrotnie o różnych kwestiach związanych z licencjonowaniem oprogramowania...

Przedtem szukałem bardzo długo, lecz nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi :) Teraz przeszukałem ponownie i chyba znalazłem ;)

Najlepiej do tego nadawałaby się licencja EULA? Taką licencję wystarczy chyba dostarczać tylko jako plik tekstowy i odpowiednio poinformować o niej nabywcę strony oraz mu ją przedstawić?

Tak, taka licencja to właśnie EULA... Trzeba ją załączyć do dystrybucji gry, najlepiej zaś jeśli przy instalacji programu pojawia się okienko z akceptacją takiej EULI.

Powrót