Licencja domniemana

• Autor wątku Autor wątku pablooo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablooo75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Niestety nie udało mi się w internecie znaleźć szczegółów dot. w/w tematu, dlatego chciałbym dopytać o szczegóły nt licencji domniemanej.
Jeśli stworzyłem dla kogoś skrypt strony internetowej (oprogramowanie), którą przekazałem do używania (na podstawie umowy o dzieło bez przeniesienia praw autorskich jak również bez udzielenia licencji na piśmie) to rozumiem, że można domniemywać udzielenie licencji (art. 65 UoPAiPP).
Taka licencja działa przez 5 lat na terenie kraju w którym licencjobiorca ma siedzibe (art 66 ustawy).
I zasadnicza część pytania:

Na co zezwala licencja domniemana poza "posiadaniem" w/w utworu?

Czy licencjobiorca może w/w utwór
1. kopiować
2. publikować
3. modyfikować
4. ?????

Jeśli nie, to czy w/w czynności stanowią naruszenie praw autorskich w zw. z artykułem 116, 117 ustawy i możliwe jest pociągnięcie licencjobiorcy do odpowiedzialności karnej?

pablooo75 napisał:
... Czy licencjobiorca może w/w utwór ...
Licencjobiorca może wyłącznie korzystać z utworu w sposób zgodny z jego przeznaczeniem oraz przyjętymi zwyczajami, każde inne korzystanie jest naruszeniem warunków licencji. Tutaj może używać strony internetowej a modyfikować jej zawartość tylko w takim zakresie w jaki przewidział dla użytkownika jej twórca.

Serdecznie dzięki za odpowiedź.
Proszę jeszcze o odpowiedź na pytania:
- Czy np. opublikowanie zmodyfikowanej bez mojej wiedzy strony stanowi naruszenie praw autorskich i "podpada" pod Art. 116 ustawy?
- Czy jeśli umowę podpisałem z firmą A, a strony używa firma B (wiedziałem o tym w momencie wykonywania strony), to można domniemywać, że licencja (Art. 65 ustawy) została udzielona również dla firmy B? Wszak umowa była zawarta z tą pierwszą firmą.
- I pytanie z ciekawości, na które nie znalazłem odpowiedzi - co w wypadku, gdyby strona była dziełem wspólnym licencjobiorcy i licencjodawcy? Czy wtedy również firma nie ma prawa jej kopiować, czy modyfikować?

pablooo75 napisał:
... - Czy np. opublikowanie zmodyfikowanej bez mojej wiedzy strony stanowi naruszenie praw autorskich i "podpada" pod Art. 116 ustawy? ...
Strony internetowej jako takiej nie da się opublikować. Tutaj mówimy o rozpowszechnieniu. Zatem rozpowszechnienie opracowania bez zgody autora utworu pierwotnego jest przestępstwem z Art. 116. PA, jak i naruszeniem praw autorskich majątkowych autora - Art. 79. PA.

Należy tutaj również brać pod uwagę również naruszenie praw autorskich osobistych - Art. 78. PA. co również jest przestępstwem z Art. 115. PA.

Dziękuję serdecznie Leszku za poświęcony czas i konkretną odpowiedź.
Proszę jeszcze o informację, czy w wypadku, gdy utwór jest dziełem wspólnym dwóch lub większej ilości osób, a jeden ze współautorów rozpowszechnia utwór bez porozumienia z drugim to zastosowanie ma Art. 115, 116 i 117 ustawy?
Wszak ustawa podaje, że:
§ Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo
w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
Skoro mowa o cudzym utworze, to chyba ten przepis nie ma zastosowania w wypadku, gdy utwór jest dziełem wspólnym?

Ostatnia edycja:
Proponuję zapoznać się z Art. 9. i Art. 10. PA.
W zależności od szczegółów Art. 115. PA może mieć zastosowanie - przywłaszczenie autorstwa części cudzego utworu jak i w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 naruszenie cudzych praw autorskich.
Na pewno pozostaną roszczenia z Art. 78. oraz Art. 79. PA.

PS.
Tylko co ma mieć do tego licencja domniemana?

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
Licencja domniemana nie ma nic do rzeczy, po prostu w tym wątku chciałem jeszcze dopytać o nurtujące mnie zagadnienie - można wydzielić do innego wątku.

Rozumiem, że 116 odpada z racji tego, że w tym przepisie mowa jest o cudzym utworze, a utwór wspólny nie może być cudzy dla współtwórcy?

Powrót