Licencja LGPL czytalem ale mam pytanie odnosnie mojej sprawy, brak pewnosci ...

• Autor wątku Autor wątku 1024
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1024

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Moj program napisany w C# wykorzystuje zakupione biblioteki. Chcialem do mojego programu dodac wątek JABBERA oraz obsluge GG.

Mamy wiec sytuacje moj program (komercyjne biblioteki) + dodatki innej firmy na licencji LGPL lub GPL.

Czytajac o licencji LGPL czlowiek nie ma do konca pewnosci czy nie laduje sie tą licencja w jakies nieprzejmnosci. Opis nie jest prosty w zrozumieniu, w calej jego przestrzeni.

Czy moge prosic w tym moim przypadku o pomoc ?

============================================================
Aplikacja A ( to aplikacja juz gotowa zbudowana w oparciu o komercyjne biblioteki, ta aplikacja zawiera grafike, przyciski i cala te szate graficzna, ta aplikacja ma w sobie klienta poczty i inne rzeczy...)

Aplikcja B ( te aplikacje chce napisac tez w C# wykorzystujac w niej bezplatne biblioteki dostepne na licencji LGPL lub GPL )

Finalnie gdy uzytkownik uruchomi moj program, w pamieci znajduje sie Aplikacja A, czyli ta pierwsza. Ta aplikacja po zainstalowaniu nie ma obslugi tego co zawiera aplikacja B.

Teraz uzytkownik sciaga osobno Aplikacje B. Te drugą na GPL lub LGPL.

Po sciagnieciu odpala sie ta druga i teraz w pamieci mamy zupelnie osobnoe dwa procesy niezalezne od siebie.

- process aplikacja A
- process aplikacja B

Teraz aby wogole moc sie komunikowac z aplikacja B ( tą na GPL lub LGPL ) tworze w aplikacji A serwer socket.

Server socket daje mi mozliwosc przesylania ciagow tekstu do dowolnych aplikacji. W tym przypadku bede kierowal do aplikacji B komendy nią sterujace.

I teraz pytanie czy w takiej sytuacji narusze licencje LGPL lub GPL ?

Ta druga aplikacja jest bezplatna i ja moglbym udostepniac nawet na GPL za darmo kazdemu tak jak to byc powinno. Uzyje takiej składni do komunikacji ze wiekszosc osob da sobie spokoj z wykorzystaniem tego. W takim przypadku mam cos jakby wyprodukowane pod siebie i nie lamie licencji LGPL lub GPL poniewaz dalem to za darmo wraz z opisem w sieci i kazdy moze sobie to zmieniac. I mamy teraz modul w pamieci zupelnie bez grafiki ktory obsluguje zdalnie przez ten socket server. I kazdy moze sobie tak potem zrobic jesli umie.

Dodam jeszcze ze Aplikacja B jest wlasnie tym modulem udostepnianym za darmo do pelnej modyfikacji, jednak aplikacja A juz nie jest udostepniana, gdyz jest osobnym programem ktory ma w sobie zestaw rozmaitych funkcji platnych.

Mam nadzieje ze zostalem zrozumiany.

Ostatnia edycja:
To teraz podstaw sobie np:
A = IIS by Microsoft
B = Konqueror by KDE
W prawdzie używasz ciut innego protokołu ale jeśli jego specyfikacja jest także ogólnodostępna (jak HTTP) to sytuacja jest analogiczna.

Powrót