Licencja MIT

• Autor wątku Autor wątku Sargonidas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sargonidas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Cześć, chciałbym na napisany przeze mnie kod źródłowy udzielić licencji opensource MIT, tak żeby każdy mógł z niego bezpłatnie korzystać.
Mam natomiast pytanie, czy taką licencję będę mógł w każdej chwili cofnąć? I jak tu wygląda sprawa z autorskimi prawami majątkowymi? Według mnie, to ja będę cały czas ich właścicielem, prawda?

Jak od strony prawnej wygląda udzielenie takiej licencji? Przenosimy autorskie prawa majątkowe na serwis udostępniający pliki na licencji MIT lub Creative Commons i potem ten serwis udziela licencji użytkownikom którzy pobierają ten plik, czy tej licencji udzielam po prostu ja, a taki serwis hostujący jest tylko pośrednikiem?

Warunki licencji są zawarte w jej treści, tam szukaj odpowiedzi. Jak każdą umowę można ją wypowiedzieć lecz w tutaj będzie to mało skuteczne.
Sargonidas napisał:
... Jak od strony prawnej wygląda udzielenie takiej licencji? Przenosimy autorskie prawa majątkowe na serwis ...
Jak sama nazwa wskazuje licencja to zezwolenia na korzystanie z utworu, nie jest przenoszeniem praw autorskich majątkowych.

Powrót