Licencja na Automapę

• Autor wątku Autor wątku Salcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Salcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, nie wiedziałem do którego działu dać moje pytanie - już wyjaśniam o co chodzi i w razie czego proszę o przeniesienie tematu i 'pouczenie' na przyszłość :)

Otóż: Dnia 22 marca ukazała się iAM (Automama na iPhone). Ja od lat posiadam automapę na windows mobile, tzn. licencję, wraz z płytą. Samo urządzenie sprzedałem już w zeszłym roku i mam tylko wyrejestrowaną - czystą gotową do użytku mapę.
Wczoraj ściągnąłem iAM i pytają mnie o licencje - wpisuję swoją - błąd. Dziś rano dzwoniłem do ich supportu i pan poinformował mnie, że Apple nie pozwala na zakup oprogramowania poza appstore i w appstore są osobne licencje. Ok - w to nie wnikam, polityka Apple rządzi się swoimi prawami, które akurat mi odpowiadają (w większości przypadków).
Teraz meritum sprawy: Spytałem pana - to co mam zrobić - on mi na to kupić drugą licencję. Mówię, aha ale już jedną mam, czy prowadzą jakieś wymiany ?
On zbył mnie mówiąc, że mam wziąć rachunek iść do dystrybutora i poprosić o zwrot pieniędzy, poczym za te pieniądze kupić licencje w appstore - może i bym tak zrobił, ale automapę kupiłem bodaj w 2008 roku - trochę, za długo jak na zwrot.

Moje pytanie brzmi: czy firma może odmówić mi używania ICH produktu na który mam LEGALNĄ licencję ? Czy można jakoś ich nakłonić do np dezaktualizacji mojej licencji, w zamian za zwrot kosztów z appstore (lic. w appstore i tak jest tańsza od WM) ?

Pozdrawiam

Wszystko zależy tak naprawdę od ich dobrej woli i uczciwości wobec klienta.
Zdziwiłbyś się, co mogą licencjodawcy oprogramowania w Polsce i jak niewiele praw mają licencjobiorcy.

czyli niczego się nie da zrobić, tylko liczyć na ich 'zmiłuj się' ?

Moim zdaniem nie. Masz licencję na program dla WM. Teraz chcesz go używać na innej platformie.
Zauważ, że często licencje na to samo oprogramowanie na różne platformy mają nawet różne ceny. Na przykład ta sama gra na PS3 jest kilka razy droższa niż na PC, bo piractwo wśród konsol jest (niestety ;)) mniej rozpowszechnione.

hmm cos w tym jest, w takim razie wyrażę swoje zdanie i mam nadzieję, że wiele osób je przeczyta:
Na automapę na iPhone czekałem od kiedy pojawiły się takie plotki, wstrzymywałem się z zakupem innej nawigiacji (których jest dość sporo w appstore), teraz jednak Automapa sama pokazała mi drogę - nie tylko nie kupię już sabskrybcji na WM ale i na iPhone kupię sobie coś innego. Może gdzie indziej będę miał lepsze wsparcie - do AM nie wrócę i na pewno nikomu nie polecę.
Dlaczego ? Ktoś powie - bo jestem mściwy, złośliwy - nie, to nie ma nic do rzeczy.
Uciekam z każdej instytucji, od każdej firmy, która nie traktuje mnie poważnie jako osobę która składa się na całą mozaikę klientów dzięki którym każdy pracownik w tej machinie, jaką jest dana instytucja, ma co rano świeże pieczywo które może skonsumować.

Tyle, dziękuję za odpowiedzi, temat do zamknięcia

Zawsze możesz jeszcze sprzedać AM wraz z licencją. Odzyskasz może choć trochę.

Powrót