Licencja na wizerunek Kubicy

• Autor wątku Autor wątku JeanVanHamme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JeanVanHamme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy jest mi potrzebna?

Rozpocząłem sprzedaż jako pośrednik biletów na Formułę 1, więc na swej stronie umieściłem zdjęcie Kubicy i logotyp F1.

Zanim ktokolwiek zainteresował się ofertą, dostałem pytanie, czy mam pozwolenie na wykorzystanie wizerunku Roberta, jego bolidu i logotypu F1.
Skoro sprzedaję bilety na F1, czy muszę posiadać ww. licencje?
Wiem, że jako osoba publiczna Robert nie musi autoryzować każdego zdjęcia, ale czy właściciele znaków towarowych mogą mieć za złe wykorzystanie ich w celu promocji ich własnej imprezy?

Prawami autorskimi fotografa nie przejmuję się, albowiem zdjęcia pochodzą z darmowych stocków.

Bardzo proszę o info

po pierwsze, znak towarowy jest to oznaczenie służące do odróżnienia towarów jednego przedsiębiorcy od towarów innych przedsiębiorców, nie zaś jakiekolwiek oznaczenie czegokolwiek (ustawa prawo własności przemysłowej) ...
po drugie, wizerunek osoby publicznej sporządzony w czasie pełnienia przez tą osobę swych funkcji może być rozpowszechniany bez zgody tej osoby i bez konieczności zapłaty tej osobie jakiegokolwiek wynagrodzenia (ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych) .... przestrzegam jednak przez używaniem takiego wizerunku celem szkalowania takiej osoby - wówczas narazamy się na odpowiedzialność z tytułu naruszenia dóbr osobistych tej osoby (kodeks cywilny)

a bolid ? nie widzę tu jakiś ograniczeń w zakresie udostępnienia w sieci zdjęcia bolidu

ad 'po pierwsze': trochę nie rozumiem. Jako pośrednik oznaczam znakiem towarowym F1 ich produkt, ale sprzedaję go ja... czyli raczej nie mam prawa używać tego znaku, prawda?

Dzięki za wyjaśnienie kwestii wizerunku osoby.

Jeśli zaś chodzi o bolidy, to oznakowane są one logotypami wielu firm i słyszałem o przypadku, gdzie dział prawny BMW wyszukiwał oferty o charakterze handlowym, na których znajdowały się znaki sponsorów bolidów (Petronas i inne) i domagali się ich usunięcia.

JeanVanHamme napisał:
Jeśli zaś chodzi o bolidy, to oznakowane są one logotypami wielu firm i słyszałem o przypadku, gdzie dział prawny BMW wyszukiwał oferty o charakterze handlowym, na których znajdowały się znaki sponsorów bolidów (Petronas i inne) i domagali się ich usunięcia.
tak może być - jeśli są to zarejestrowane znaki towarowe (a zwykle są), to na ich wykorzystanie należy posiadać zgodę właścicieli praw ochronnych - o ile wykorzystanie to zawiera się w polach ochronnych.

JeanVanHamme napisał:

a zatem nie chodzi Ci o bolid ale o to co się na nim znajduje ... a to pewna różnica ... co do oceny prawnej treści, które mogą być umieszczone na bolidzie to w pełni popieram to co napisał @_chris_

Dzięki za pomoc, już wiem co robić, wymaskuję wszelkie logotypy, ale wizerunek Robrta K. pozostawię bez zmian.

Pozdrawiam

Powrót