Licencja - Ważne!!

• Autor wątku Autor wątku mariola159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola159

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Witam!!!

Mam takie pytanie związane z licencją. Wiadomo, że rzeczy z Barbie, polly Pocket, Hot Wheels.... itp są znakami zastrzeżonymi. I otóz moje pytanie to, kupując np. w Wólce itp. ciuchy z tymi otóż wizerunkami, to skąd mam wiedzieć, czy produkty te posiadają licencje i są oryginalne?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Witaj,

jeśli kupujesz na własny użytek, nie ma to znaczenia. Jeśli kupujesz do celów handlowych - musisz się tego dowiedzieć od sprzedawcy - to jedyna droga. Jeśli nie będzie wiedział, a towar nie będzie markowej firmy i, dodatkowo, w bardzo atrakcyjnej, niskiej cenie, prawie na pewno będzie to podróbka.

Przy wykorzystywaniu zastrzeżonych znaków towarowych, grafik chronionych prawami autorskimi czy innymi prawami ochronnymi zwykle w przypadku licencjonowanego ich użycia oznaczane są one odpowiednio znakami © ® lub ™, z tym, że nie jest to reguła.

A jeżeli kupuje np. u chińczyka, dla celów handlowych. Cena jest taka jak u producenta, na metce są znaki © ® lub ™. Są napisane zazwyczaj też na czyjej licencji. I jeżeli chińczyk wystawia mi fakturę to jest to bardzo prawdopodobne, że są to towary oryginalne???

Zapewne tak. Pamiętaj jedynie, że to ty, jako prowadząca DG, musisz dołożyć należytej staranności w weryfikacji sprzedawanego towaru.

Powrót