Licencja youtube.com oraz opis studiów na uczelniach

• Autor wątku Autor wątku jozek-k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozek-k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Chciałem się poradzić w kwestii dwóch spraw.

Czy mogę umieścić na swojej stronie filmiki z YT, które nie są mojego autorstwa? Chodzi mi dokładnie o tzw gameplay (film jak ktoś gra w daną grę). Domyślam sie, że raczej nie, lecz Przeczytałem regulamin yt.
10. Prawa, na które użytkownik udziela licencji
10.1 Przesyłając do YouTube lub zamieszczając w jego witrynach Materiały Zamieszczane przez Użytkownika, użytkownik udziela:

1.
2. każdemu użytkownikowi Witryny Internetowej - nieograniczonej terytorialnie, niewyłącznej, bezpłatnej licencji na dostęp do Materiałów Zamieszczane przez Użytkownika za pośrednictwem Witryny Internetowej oraz na korzystanie z Materiałów Zamieszczanych przez Użytkownika, powielanie takich materiałów, ich rozpowszechnianie, opracowywanie na ich podstawie utworów zależnych, oraz ich wystawianie bądź wykonywanie w ramach zespołu funkcji oferowanych przez Witrynę Internetową oraz w granicach dozwolonych na podstawie niniejszych Warunków.

10.2 Powyższe licencje udzielane przez użytkownika w odniesieniu do Nagrań Wideo Użytkownika wygasają z chwilą, gdy użytkownik usunie lub wykasuje je z Witryny Internetowej. Powyższe licencje udzielone przez użytkownika w odniesieniu do Komentarzy Użytkownika są nieograniczone w czasie i nieodwołalne, jednakże pod innymi względami pozostają bez znaczenia dla praw własności użytkownika określonych w artykule 8.2 powyżej.
Czyli udziela mi licencji i mogę te filmiki rozpowszechniać poprzez wyświetlanie ich na mojej stronie poprzez transmisję bezpośrednio z serwerów yt (player z yt ;))? Ja tak to zrozumiałem.
------------------------
Drugie moje pytanie dotyczy opisów kierunków/specjalności studiów umieszczane przez uczelnie na swoich stronach. Czy mogę je przekopiować zaznaczając z jakiej uczelni pochodzą? Czy te opisy danych możliwości po studiach również podlegają ochronie czy należą do domeny publicznej?

Pozdrawiam!

Witam,

Ad. 1. Z regulaminu YT wynika, że będąc użytkownikiem serwisu można umieścić na swojej stronie odtwarzacz YT i odtwarzać na nim pliki umieszczone na YT i licencjonowane przez innego użytkownika YT - Art.6. oraz 8. tegoż regulaminu. Warto zaznaczyć ograniczenie korzystania z tej licencji w przypadku umieszczenie playera YT na stronie o zastosowaniu komercyjnym. Tak więc, jeśli ma Pan na stronie odpłatne reklamy lub inne płatne usługi, to wypadałoby mieć jednak zgodę YT.

Ad. 2. Zgodnie z Art.4. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie podlegają ochronie prawnej m.in. urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole; Jednakże uczelnia (państwowa) to nie urząd, więc mam wątpliwości. Warto pamiętać też, że w ogólności ochronie podlega forma utworu, a nie zawarta w nim informacja. Tak więc, nawet jeśliby uznać, że sam dokument jest niechroniony, to chroniona może być jego forma (jeśli jest inna od oryginału), w jakiej został zamieszczony na stronie www. Może więc nie kopiowanie, a napisanie własnego opisu na bazie materiałów uczelni. Ewentualnie, jeśli jest to możliwe, skorzystać z prawa cytatu - więcej temat przyklejony.
Niezależnie, na stronie uczelni powinna być zamieszczona informacja na temat praw autorskich oraz możliwości korzystania z zamieszczanych tam materiałów.

Ostatnia edycja:
Strona nie ma charakteru komercyjnego.
Czyli rozumiem, że mogę umieścić na stronie możliwość odtwarzania filmików innych użytkowników i nie mogą oni mieć do mnie żadnych roszczeń o prawa autorskie?
A właściciele praw autorskich do danej gry, z której jest zrobiony filmik?

I jeszcze takie pytanie mi się nasunęło. Co z trailerami? Jest to w końcu materiał promocyjny do gry i czy mogę go umieścić na zasadzie prawa cytatu tak jak okładki gier, książek?

Serdecznie dziękuję za pomoc.
J.

Czyli rozumiem, że mogę umieścić na stronie możliwość odtwarzania filmików innych użytkowników i nie mogą oni mieć do mnie żadnych roszczeń o prawa autorskie?
jeśli jest Pan zarejestrowanym użytkownikiem YT, to z regulaminu YT wynikałoby, że tak.
A właściciele praw autorskich do danej gry, z której jest zrobiony filmik?
he, he... pytanie do autora filmu...
Co z trailerami?
Proszę poczytać regulamin strony (producenta gry?) z której pobierałby Pan te trailery, ewentualnie może jest coś napisane przy samych trailerach. A co do skorzystania z prawa cytatu ... jak wyżej. W ostateczności zawsze może się Pan zapytać producenta gry o możliwość wykorzystania tych trailerów.

A cha, tak dla porządku, jest jeszcze możliwa kwestia nazwy gry, która może być chroniona na terenie Polski jako zarejestrowany znak graficzny. Wtedy użycie takiego znaku jest w ogólności ograniczone uzyskaniem zgody na korzystanie z niej od właściciela praw ochronnych do takiej nazwy. Zastrzeżenie powinno być sygnowane na pudełku gry albo można próbować sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego. Więcej na temat chronionych znaków towarowych jest w ustawie prawo własności przemysłowej.

Powrót